Obyvatelé olomouckých Lazců se odvolali proti nové výstavbě. Neodpovídá prý územnímu plánu

23. srpen 2017

Více než 130 obyvatel olomoucké části Lazce se odvolalo proti stavbě nových bytových domů. Stát by měly na ploše necelého hektaru u lávky ke Klášternímu Hradisku. Místní s výstavbou nesouhlasí, založili proto spolek Letná Olomouc. Se stížností se pak obrátili i na olomoucké hejtmanství.

Se Zuzanou Novotnou ze spolku Letná Olomouc jsme se zastavili u plotu staveniště v městské části Lazce. Je tam starý parčík, místo něj ale mají vyrůst domy. „Nám obyvatelům staré Letné i obyvatelům sídliště Lazce vadí především to, že s námi nikdo nehovořil o tom, jak bude zástavba vypadat. Dozvěděli jsme se to doslova za minutu dvanáct, kdy již územní rozhodnutí na těchto 94 bytů a 104 parkovacích míst nabývalo právní moci,“ říká Novotná.

Developerský záměr jde podle ní proti cíli a duchu územního plánu města. „Územní plán jasně říká, že zástavba, která má být v této lokalitě v hřebeni vysoká maximálně 10 metrů, se měří od okolní stávající zástavby. Bohužel investor v tomto případě navrhl domy, které jsou vysoké 9,87 metrů, ale měřil to až od výšky nově umisťovaného násypu, nikoliv od okolního prostranství, tedy stávající Demlovy ulice a cyklostezek kolem řeky Moravy. To je podle nás největší chybou,“ popisuje výhrady spolku.

Nikdo s námi nejednal, stěžují si místní

Místním se navíc nelíbí, že podobně jako město nejsou účastníky územního řízení. Náměstek primátora za TOP 09 Aleš Jakubec ale tvrdí, že projekt je ve shodě s územním plánem a pro město je tak těžké do něj vstupovat. „Občané napadli, že stavební úřad špatně stanovil okruh účastníků řízení a oni se octli na okraji. Teď se čeká na rozhodnutí Olomouckého kraje,“ uvedl Jakubec.

Odvolání tedy posuzuje nadřízený orgán, jak potvrdila mluvčí olomouckého hejtmanství Eva Knajblová: „Krajský úřad Olomouckého kraje se odvoláními obyvatel zabývá.“

Krajský úřad může územní rozhodnutí potvrdit, pak by místním zbyla možnost správní žaloby. Pokud ale územní rozhodnutí zamítne, musí investor znovu rozjet úřední kolečko. Obyvatelé dotčené lokality by si pak přáli, aby společně se zástupci města řešili, jak bude plánovaná výstavba v tomto místě vypadat.

autor: bam
Spustit audio