Obyvatelé šumperské ulice Javoříčko bojují za zachování jednosměrného provozu

Odpočinkovou zónu se stromy a lavičkami, tak by si představovali okolí svých domů obyvatelé ulice Javoříčko v Šumperku. Místo toho jim pod okny jezdí jedno auto za druhým. Radnice teď plánuje, že z rušné jednosměrky udělá ulici, po které budou jezdit auta v obou směrech. Lidem se ale změna nelíbí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednosměrka

Jednosměrka | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Zúží se nám zelené plochy, rozšíří se asfaltové plochy a životní prostředí se zhorší,“ vysvětlil František Zapletal důvody, proč obyvatelé ulice bojují proti jejímu zobousměrnění.

V současné době vede jednosměrka k provozovnám v průmyslové zóně. Denně tam projede několik kamionů. Pokud by město ulici zobousměrnilo, obyvatelé Javoříčka se obávají, že doprava zhoustne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obyvatelé ulice Javoříčko v Šumperku bojují za zachování jednosměrného provozu. Podrobnosti zjišťovala Zdeňka Jílková

„Klepou se nám baráky. Začaly se stavět za okupace, takže stavební materiál byl v úplně jiných kvalitách, než je teď,“ dodal Zapletal.

Proti zachování jednosměrky v ulici Javoříčko se původně postavili i obyvatelé obousměrné ulice Dolnomlýnská. Obrat v diskusi učinil až návrh Františka Dopity:

„Z mého hlediska bude v podstatě celé Javoříčko a celá ulice Dolnomlýnská pro jednosměrný provoz.“

Jeho návrh se setkal s kladným přijetím. Celá čtvrť kolem ulice Javoříčko by se tak zjednosměrnila a zklidnila. Výhrady k němu ale měl vedoucí odboru dopravy šumperské radnice Radek Novotný.

„Jsou tam stížnosti na poškozování plotu, chodníků. Zakopat značky se dá vždycky, ale jestli tam to auto projede, to vám z hlavy nedokážu říct,“ řekl Novotný.

Projekt revitalizace ulice Javoříčko je ve fázi územního řízení. „Vezmeme si plán té lokality, podíváme se na to a mohli bychom dospět k nějakému konsenzu. Dopravní řešení v té lokalitě by bylo takové, jaké by vzešlo ze vzájemného jednání,“ vyzval zástupce obou petičních výborů starosta města Zdeněk Brož.

Zdeňka Jílková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme