Obyvatelé tří místních částí Litovle budou rozhodovat, jestli budou mít za humny novou pískovnu

29. červen 2015

U Nákla na Olomoucku má vzniknout další pískovna. Některým místním se to ale nelíbí. Proti rozšíření těžby totiž protestují obyvatelé tří vesnic na okraji Litovle už několik let. Vyjádřit svůj názor budou moci na podzim v anketě.

„Když se podíváme, tak od dálnice jsme ohraničení, potom je tu pískařská cesta, která vede na pískovnu Náklo, kudy jezdí kamiony sem a tam, pak je vodní plocha Náklo a jediná volná plocha je tam, kde se plánuje budoucí pískovna,“ vysvětluje v Unčovicích předseda osadního výboru Tomáš Ryzí.

„Místní osada Unčovice má 420 obyvatel. Já jsem přistěhovaný a bydlím tady 8 let. Jednání o pískovně se táhne zhruba 11 let. Když pískovna Náklo těží, jde to slyšet na všechny strany. Z toho důvodu máme obavy, že by ten hluk byl dvojnásobný, prašnost by byla dvojnásobná,“ dodává.

Vznik nové pískovny by se kromě Unčovic dotkl i Rozvadovic a Březové. Těžaři chtějí, aby litovelští zastupitelé vyňali pozemky z rezervy v územním plánu. Ti ale chtějí rozhodnout podle většinového názoru obyvatelů obcí potvrzuje starosta Litovle Zdeněk Potužák z SNK.

„Proto bylo několik veřejných schůzí. Tam byla pozvána i firma, která tam byla už před lety. Znovu prezentovala svůj záměr s tím, že je schopna i finančně pomoci obcím k jejich rozvoji. Na základě toho se domluvilo, že se udělá v obcích anketa, abychom opravdu znali jejich názor. Na základě výsledků bude předloženo na zastupitelstvu, které by mělo hlasovat o tom, jestli schválí nebo neschválí změnu územního plánu,“ říká Potužák.

Pavel Fiala z těžařské společnosti sdělil, že firma nabízí obcím kompenzace a to i finanční. Projekt počítá i s vybudováním samostatné cesty a se sanací a rekultivací těžebního prostoru podle zpracované krajinářské studie.

autor: rak
Spustit audio