Obyvatelé Žulové mají při vydatném dešti zatopené zahrady i domy. Na řešení chybí městu peníze

1. srpen 2017

Zatopené sklepy, zahrady či garáže – takový obrázek znají lidé z okolí vlakového nádraží v Žulové velmi dobře. Problémy s vodou řeší při každých dlouhotrvajících či přívalových deštích. Například rodina Žejdlíkova má ve sklepě vodu neustále. Řešení město zná, nemá ale peníze.

Daniela Žejdlíková se s rodinou nastěhovala do domu nedaleko vlakového nádraží v Žulové před devíti lety. Vůbec ji tehdy nenapadlo, jak moc ji potrápí romantický potůček protékající vedle její zahrady. „V malém sklepě máme vodu pořád, pět centimetrů určitě,“ říká.

Když prší vydatně nebo dlouho, vytopí jí voda i zbytek sklepu a také kotelnu. S plísní a vlhkem bojují Žejdlíkovi neustále: „S každým deštěm máme strach, že to budeme mít znovu v garáži nebo v domě.“

Její slova potvrzuje soused, pan Vojtěch: „Jak přijdou deště, tak shora po cestě valí voda. A všechno to nateče k Žejdlíkům do zahrady, do garáže, do baráku, prostě všude.“

Radnice má vypracovaný projekt, nedostala ale dotaci

Problém obyvatel nezávislý starosta Žulové Radek Trsťan dobře zná. „Stojíme u kanálu, který odvádí srážkové vody do Vidnávky. Teď je relativně sucho, a přesto tady teče hodně vody. Když prší, tak se nám všechna voda shora z polí a luk sbírá do jednoho kanálu,“ popisuje starosta.

Připouští, že radnice už má několik let vypracovaný projekt, který by domy ochránil. Náklady odhaduje na tři miliony korun. „Máme problém s dotacemi. Bylo nám řečeno, že nádrže jsou příliš drahé na to, kolik zachytí vody. Přemýšlíme o nějakých vsakovacích jamách, nebo záchytných biocentrech, aby ta voda zůstala v přírodě. Největší objem by natekl tady do potoka,“ vysvětluje Trsťan.

Podle Daniely Žejdlíkové ale nejsou 3 miliony tak velká částka, aby ji nemohla radnice zaplatit ze svého rozpočtu. „Už za minulého pana starosty nám slibovali, že s tím něco udělají. A pořád se nic neděje,“ dodává obyvatelka Žulové.

Vedení města sice souhlasí, na druhou stranu argumentuje tím, že má teď jiné priority – například výstavbu mnohamiliónové kanalizace. Starosta ale nevylučuje, že si nádrže nakonec postaví svépomocí.

autor: aja
Spustit audio