Ochránci přírody začínají na Králickém Sněžníku s úklidem suti po bývalé Lichtenštějnské chatě

21. listopad 2017

Hrozila zřícením, a tak musela jít na začátku 70. let k zemi. Zůstaly po ní ale stovky tun nebezpečného odpadu. Na Lichtenštejnskou chatu na Kralickém Sněžníku se ochranáři přírody dlouhá léta směli jen dívat. Teď ji ale Agentura ochrany přírody a krajiny koupila, aby mohla její okolí vyčistit.

Sondy, které mají odhalit množství odpadu, už projektant Ladislav Trčka s dvojicí spolupracovníků zavrtali do země. Kvůli silnému větru jsme se ale přemístili do kanceláře. U stolu plného papírů a fotografií nás vedoucí Správy CHKO Jeseníky Petr Šaj seznamuje se záměry ochranářů. „Hlavní cílem je dát tomu místu důstojný charakter. To znamená v první řadě odvést odpad, který tam je, to suťovisko,“ říká.

Na místě jsou teď hromady dřeva, kamenů, skla a také odpadu s obsahem azbestu. Při jeho likvidaci budou muset být dělníci obezřetní, zřejmě budou mít na sobě ochranné kombinézy. „Při odstraňování nebezpečného odpadu jsou vyžadovány ochranné pomůcky, takže můžeme očekávat i pracovníky ve speciálních oděvech,“ dodává Šaj.

Likvidace odpadů podle něj nebude vůbec jednoduchá. Pravděpodobně se neobejde bez pomoci vrtulníku. „Vzhledem k tomu, že toto území není dostupné pro těžkou techniku, pro auta, která by suť odvážela, bude nejrozumnějším řešením vrtulník. Ta technika by se tam samozřejmě dostala, ale je tu riziko poničení všech přístupových cest a toho prostředí. Bavíme se tady o národní přírodní rezervaci a biotopu typu alpinského bezlesí,“ vysvětluje Petr Šaj.

Suť po bývalé Lichtenštejnské chatě na Králickém Sněžníku

Až se odpad po někdejší chatě odveze, chtějí na jejím místě ochranáři přírody postavit turistické zázemí. Na Kralický Sněžník totiž v posledních letech míří čím dál více lidí. Podle botanika Jindřicha Chlapka to potvrzují i čidla, která na místě návštěvníky počítají: „Králický Sněžník začíná být čím dál zajímavějším cílem, hlavně díky obrovskému rozvoji v Dolní Moravě. Poslední číslo z loňska nám říká, že je to bezmála 50 tisíc, zatímco například v roce 2013 to bylo pouze 32 tisíc turistů.“

Stovky tun odpadu by měly z okolí Lichtenštejnské chaty zmizet do dvou let.

autor: aja
Spustit audio