Okolí olomoucké tržnice láká soukromého investora. Městu se jeho studie líbí, opozice ji kritizuje

27. květen 2015

Místo v okolí cihlové budovy olomoucké tržnice láká investory už desítky let. S architektonickým návrhem přišel před minulé i současné radní majitel budovy Richard Morávek.

Radní nejsou proti, potvrzuje náměstek primátora Aleš Jakubec za TOP09: „Z mého pohledu je to projekt, který se mi líbí. Domnívám se, že navazuje na okolí a hlavně nechává ten prostor značně otevřený.“

Chce vyvolat veřejnou diskuzi a prověřit možnosti parkování a také podmínky dlouhodobého pronájmu městských pozemků, což bude znamenat změnu územního plánu: „To parkování se mi tam taky úplně nelíbí, ale s ohledem na to, že to je tržnice a do tržnice musíte nějakým způsobem přijet, tak asi jiná možnost tady není. Může to ale být předmětem další diskuze. Tam bude určitě potřeba změna územního plánu, aby se to realizovalo,“ říká Aleš Jakubec.

Opozice požaduje architektonickou soutěž

Opoziční hnutí ProOlomouc se ale přiklání k architektonické soutěži. Zastupitel Pavel Grasse ale upozorňuje, že architekt Jakub Kynčl, který zpracovával územní plán města Olomouce, na jednu část prostranství předepsal studii formou soutěže, na druhou stranu, kde je právě tržnice soutěž nepředepsal a právě v tomto místě zpracovává projekt na městských pozemcích pro soukromého investora: „Je snad jenom shodou náhod, že pan architekt Kynčl, zpracovatel územního plánu, nedal tu podmínku soutěže na tu polovinu, na které zpracovává pro svého privátního investora projekt nové tržnice.“

Představitelé opozice proto chtějí, aby zpracovalo podrobnou představu, jak s podobnými prostranstvími nakládat. Takovou koncepci má potom nabídnout k veřejné diskusi a průběžně na zastupitelstvu schvalovat její změny. Případný investor by pak měl jasné mantinely: „Město nemá názor, jaké tam mají být domy, jaké mají mít stavební čáry, kde mají bát veřejná prostranství, jak tam má být řešeno parkování. Přesto rada města legalizuje diskuzi se zájemcem o to místo na pozemcích města,“ říká Pavel Grasse.

Radnice ale oponuje - město koncepci veřejných prostranství má

Lokality v Olomouci rozpracovávají studie a regulační plány. Aleš Jakubec odráží i další výtku opozice - chybějící propojení Bezručových a Smetanových sadů: „Ten projekt tak, jak je postaven, mně bylo architektem Kynčlem deklarováno, že nezamezuje dalšímu propojení. On tam propojení dokonce popisuje. Je to propojení cyklostezkami. Tam je otázka, co si můžeme představit pod propojením parků.“

Opozice ústy Pavla Grasseho opakuje: veřejnou diskuzi vítáme, jako nebezpečné vidíme ale jakékoli přísliby města investorovi před touto debatou a požadujeme architektonickou soutěž.
„Podle našeho názoru není možné, aby rada dávala příslib privátnímu investorovi, že si tam může dílčí záměr zrealizovat a že ten dílčí záměr neohrozí jakékoliv definitivní řešení toho území,“ uzavírá Grasse.

autor: bam
Spustit audio