Olomouc se loučí El Grecovým Klaněním pastýřů. Dobrovolníci vytvoří živý obraz

29. srpen 2016

Vyfotit živý obraz, a pak teprve vrátit originál do Metropolitního muzea v New Yorku. To je plán olomouckého Muzea umění se světoznámým plátnem El Greca Klanění pastýřů.

A tak ze všeho nejdřív vyhledali dobrovolníky, kteří jsou svaté rodině a pastýřům podobní. Marií byl přebytek, Josefů o něco méně a nedostávalo se pastýřů. Přísný casting ale nakonec vše vyřešil. A dnes v noci začne v historických kulísách Olomouce netradiční happening.

„Kamarádka říkala, že je mi Marie docela podobná, tak jsem si říkala, že by to třeba mohlo klapnout. Doufám, že se to povede a že se toho zúčastním, protože se na to moc těším,“ stydlivě přiznává jedna z adeptek na Marii - studentka Tereza Žváčková.

El Grecovo Klanění pastýřů je noční výjev, a tak živý obraz bude fotit v noci, co nejvěrněji originálu. Jezulátko proto bude opravdu novorozeně, i když holčička, na živého beránka si už ale organizátor akce Marek Šobáň netroufl: „Chtěli jsme samozřejmě i živá zvířata, ale to by opravdu bylo velmi náročné na organizaci. Nakonec jsme si vypomohli tím, že jsme s grafikem vytvořili napodobeninu v životní velikosti a jako rekvizity tam budou ta zvířata doplněna. Stejně tak i andělská trojice pod klenbou.“

Ovšem zahrát si jednu z El Grecových postav nebude vůbec jednoduché, a tak musí Marek Šobáň udělat přísný výběr na adepty jednotlivých postav: „Opravdu se to nezdá, ale než se ti lidé naaranžují a než se všechna ta gesta připraví tak, jak to má být, tak to dost dlouho trvá. Skoro hodinu. Takže vybereme na každou postavu jednoho a uděláme jeden živý obraz.“

Fotografie, kterou pořídí na konci srpna profesionální fotograf, nahradí v expozici originální obraz od 8. do 18. září.

autor: bam
Spustit audio