Olomoučané bojují o každý vzrostlý strom

11. srpen 2015

Nejvíc pozornosti teď vzbuzuje odpor lidí proti kácení zbytku aleje vzrostlých stromů nedaleko hlavního nádraží. Větší část už jich ustoupila protipovodňovým stavbám. Zbytek by měl ustoupit výstavbě části kampusu soukromé vysoké školy.

Lidé sepsali petici, soukromý investor si nechal udělat biologický průzkum kvůli netopýrům a ptákům, kteří ve stromech žijí. Magistrát teď má rozhodnout, zda kácet či ne.

„Lidé už byli znechuceni tím masivním kácením Povodí Moravy, kdy během tří týdnů padlo 400 stromů. Jakoby se probudili a když se dozvěděli, že by se mělo pokračovat a to ze zcela jiného důvodu, tak to vzali za svůj symbol. Prostě si řekli, že to už stačí,“ pochvaluje si přes 800 podpisů v několika týdnech pod peticí za záchranu zbytku aleje nedaleko hlavního olomouckého nádraží její organizátorka Iveta Turovská.

Hrozí jim skácení kvůli stavbě části kampusu soukromé vysoké školy. Místní tu doslova bojují o každý strom, nejčastěji jasany nebo lípy: „Ulice Kavaleristů je hojně využívaná pro pěší, maminky s kočárky a pejskaře. V této oblasti u vlakového nádraží té souvislé zelené plochy už moc není,“ dodává.

Magistrát teď posuzuje biologický průzkum, který si nechal zpracovat investor stavby. S výsledky nesouhlasí místní hnutí Duha.

Čtěte také

Ze studie není jasné, jestli stromy budou přímo na místech jednotlivých staveb. Navíc ekologové zpochybňují i celý biologický průzkum. Ve stromech totiž žijí ptáci, hmyz i kolonie netopýrů.

„Zpracovatel průzkum prováděl pouhé tři dny v rámci tří týdnů. Klasické průzkumy, zvláště u netopýrů probíhají minimálně od jara do podzimu. Zvláště v období, kdy netopýři často přelétají a nemají ty usazené kolonie. My požadujeme, aby ten průzkum byl přepracován na klasickou dobu podle klasické metodiky,“ říká Barbora Chmelinová z Hnutí Duha.

Navrhuje dát průzkum k posouzení nezávislé Agentuře ochrany přírody a krajiny. A ráda by viděla i aktivní přístup městské samosprávy - tzn. vstoupit do správního řízení a prohlásit zachování zbytku aleje za veřejný zájem. Jednak kvůli nebývale mohutně podpořené petici, jednak kvůli územnímu plánu města.

„Ten deklaruje, že v těchto místech, právě na ulici Kavaleristů podél řeky Moravy by měla být liniová zeleň. Bohužel v tom územním plánu se nehovoří o tom, jestli tam máme zachovávat stávající zeleň nebo vysázet novou zeleň. U té nikdo neví, jestli se uchytí a za jak dlouho bude mít ty samé funkce, jako mají aktuálně teď ty osmdesátileté, devadesátileté stromy,“ dodává Barbora Chmelinová.

Alej ulice Kavaléristů

Město v tom zatím podle náměstka primátora za TOP 09 Aleše Jakubce jasno nemá:

„Podle informací, které mám, je tam liniová zeleň, ale je otázka výkladu, která to je. Jestli je to ta alej v ulici Kavaleristů. Protože mám informaci, že by to měla zeleň kolem levého břehu řeky Moravy. To byla zeleň, která byla vykácená po kapacitním rozšíření koryta. Zde bude vysázena zeleň nová. Na druhou stranu je otázka, zda liniová zeleň může být také znovu vysázena také soukromým investorem na druhé straně této cesty.“

Iveta Turovská to v žádném případě nevzdává. Za podpory lidí chce udělat výstavu fotografií původní aleje a v boji za záchranu stromů pokračovat: „Strom krásně vzrostlý, který tady opravdu roste osmdesát let, ten je škoda zbourat jenom proto, že teď se bude stavět.“

Alej ulice Kavaléristů
autor: bam
Spustit audio