Olomoucí se dnes rozezní zvony. Vyzvánět budou na počest Univerzity Palackého

21. únor 2017

Dnes po poledni se rozezní na počest Univerzity Palackého zvony olomouckých kostelů svatého Mořice, Michala a Václava. Obyvatelům připomenou znovuobnovení olomoucké univerzity v roce 1946. Druhé nejstarší vysoké učení v Česku rok poté otevřel československý prezident Edvard Beneš. Bylo to přesně před sedmdesáti lety, 21. února 1947.

„Jsem velmi spokojená jak se studentským životem, tak se studiem,“ zdůvodnila studentka třetího ročníku geografie Lucia Brisudová, proč si zvolila právě Olomouc. Dokonce zvažuje, že by tu zůstala i po studiích.

V Česku funguje šestadvacet veřejných, dvě státní vysoké školy a třicet soukromých. Rektor Jaroslav Miller tvrdí, že Univerzita Palackého patří k těm nejlepším.

„Pokud bychom vzali ten nejlépe změřitelný vědecký výkon, tak Univerzita Palackého patří rozhodně mezi tři až pět nejlepších vysokých škol,“ říká.

A když už byla řeč o vědeckém výkonu, mají olomoučtí vědci na kontě hned několik světových či evropských objevů a výzkumů. Ke světové špičce patří rostlinní genetici. Mimo jiné rozluštili složitý genom pšenice, optici zas vyvíjejí celooblohové kamery či zrcadla do teleskopů pro observatoře.

Rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miler

Působí tu nejcitovanější tuzemský vědec a nositel ocenění Česká hlava - chemik Pavel Hobza. Chemici zase vyvinuli technologie na čištění vody pomocí nanočástic stříbra, objevili nejtenčí izolant na světě nebo nejmenší kovové magnety, které mají šanci se uplatnit v elektronice a či biomedicíně.


Univerzita v Olomouci vznikla 22. prosince 1573 udělením příslušných práv olomoucké koleji Tovaryšstva Ježíšova. Zanikla v době stavovského povstání, v roce 1621 byla obnovena. V roce 1778 byla na čas přestěhována do Brna. Díky dekretu Josefa II. se v roce 1782 výuka přenesla zpět do Olomouce, ale už jen jako akademické lyceum. V roce 1827 bylo znovu povýšeno, tentokrát na C. k. Františkovu univerzitu v Olomouci. V roce 1860 ji císař František Josef I. zrušil, v Olomouci zůstala jen samostatná teologická fakulta. V roce 1946 pak byla univerzita obnovena pod dnešním názvem Univerzita Palackého. (Zdroj: Wikipedie)

Významný český chemik Radek Zbořil mi potvrdil, že do praxe už se dostává i objev separace laktoferinu z kravského mléka.

„Máme krásnou technologii, která dokáže tento protein separovat s vysokou účinností velmi levně. Už máme v zásadě podepsánu licenční smlouvu s největším výrobcem parmazánu na světě. Doufáme, že se tento protein dostane do řady potravinových doplňků a léčiv,“ vysvětluje.

Rektor Jaroslav Miller ale posunuje Univerzitu Palackého dál. Plánuje například fakultu informačních technologií.

„V současné době vedeme takovou strategickou debatu o založení pracoviště, které by bylo zaměřeno na IT, na aplikovanou IT, na IT ve výzkumu,“ říká rektor.

Čtěte také

Olomoucká univerzita je druhým nejstarším vysokým učením v zemi, založena byla v roce 1573. Mezi prvními studenty byl například Albrecht z Valdštejna. V současnosti má osm fakult, na kterých studuje přes 21 tisíc studentů, tedy zhruba pětina obyvatel města.

autor: bam
Spustit audio