Olomoucká opozice bude mít od srpna vyhrazenou stránku v radničních novinách

Olomoucké městské noviny Radniční listy budou mít od srpna stránku, která bude patřit výhradně opozici. Všech 21 opozičních zastupitelů tu bez rozdílů funkce v místní samosprávě může vyjádřit názory, připomínky, postoje a podněty k dění ve městě. Příspěvky budou mít limitovaný prostor, ale redaktoři do nich nebudou zasahovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olomoucká radnice

Olomoucká radnice | Foto: Aleš Spurný

Město prostorem pro opoziční zastupitele řeší dluh z minulosti.

Inspiraci podle primátora z ČSSD Antonína Staňka hledali představitelé Olomouce u ostatních městských tiskovin v Česku i v zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změně v olomouckých radničních novinách, kde bude mít nově opozice svou stránku, natáčela redaktorka Blanka Mazalová

„Tohle je osvědčené. Myslíme si, že by to mohlo fungovat, a máme de facto půl roku na to, abychom to ověřili i do koncepce nových Radničních listů,“ řekl Staněk.

Články by měly nejvýše tři tisíce znaků, tak aby se na jednu stranu vešly čtyři příspěvky. „Nebudou nijak cenzurovány, budou uveřejňovány v plném rozsahu v pořadí, v jakém budou přicházet výkonnému redaktorovi,“ dodal primátor.

Nejsilnější opoziční strana a vítěz komunálních voleb v Olomouci hnutí ANO 2011 nepovažuje novinku za nějaké zvláštní privilegium.

„Právo vyjadřovat se v radničních listech, to není žádné osvícené rozhodnutí pana primátora, ale vyplývá přímo ze zákona, jen se v minulosti ignorovalo nebo se své omezovalo,“ poznamenal zastupitel Miroslav Žbánek (ANO).

Z tiskového zákona
Vydavatel periodického tisku územního samosprávného celku je povinen poskytovat objektivní a vyvážené informace o územním samosprávném celku a poskytnout přiměřený prostor pro uveřejnění sdělení, které vyjadřuje názory členů zastupitelstva územního samosprávného celku, týkající se tohoto územního samosprávného celku.
Zdroj: www.portal.gov.cz

ANO bude podle Žbánka chtít v listech upozorňovat třeba na údajně špatně administrované investice nebo psát o energetické koncepci města.

Opoziční komunisté mají prý k zvolené formě malé výhrady, přesto předseda zastupitelů za KSČM Miroslav Skácel bere opoziční stránku v Radničních listech po letech urgencí za velký úspěch. Jaká témata bude chtít strana v příštím čísle Radničních listů otevřít, Skácel zatím prozradit nechtěl.

„My jsme kolektivní organizace, my se vždycky domlouváme nad daným tématem a k tomuto tématu se potom někdo z nás nebo z členů odborných komisí vyjádří,“ uvedl.

Své názory by opoziční strany měly zformulovat nejpozději do 13. následujícího měsíce, kdy je uzávěrka srpnového čísla.

Blanka Mazalová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme