Olomoucká radnice chce zklidnit dopravu nedaleko centra města. Chystá tu proto Zónu 30

24. listopad 2015

Účinná, jednoduchá a levná. Na takzvanou Zónu 30, tedy dopravní opatření týkající se nejčastěji obytných částí měst a vesnic, se superlativy snáší už z mnoha českých a moravských měst. Teď ji chystají v Olomouci, v okolí ulice Na Vozovce.

„Provoz je hustý zvlášť v denních hodinách. Hlavně je to ale problém s parkováním. Člověk někdy stráví i čtvrt hodiny hledáním místa na zaparkování. Nakonec je rád, že zaparkuje ani ne poblíž domu, kde bydlí,“ popisuje řidič Tomáš Jelínek.

Problémy kde zaparkovat i problémy s neukázněnými řidiči. S tím se v okolí olomouckých ulic Krapkova, Na Vozovce, Mozartova či Polívkova setkávají místní dennodenně. Tak jako Tomáš Jelínek. Radnice proto chystá v této oblasti tzv. zónu třicet.

Zatím shání potřebných 12 milionů. Kromě zmíněné rychlosti totiž plánuje v ulici Na Vozovce rozšíření o cyklopruh a její částečné zjednosměrnění.

Naopak v kolmé ulici Polívkova zase část silnice bude obousměrná. Vedlejším bonusem dopravních změn by mělo být víc legálních parkovacích stání. Tomáš Jelínek ale Zóně 30 moc nevěří: „Pořád se vymýšlí další věci, jak tu dopravu zklidnit, aby se zamezilo nepřehledným situacím a nehodám. Na druhou stranu se to děje v Česku tak striktně a nakonec to působí kontraproduktivně.“

Opačného názoru je ale Miroslav Charouz z BESIPU. Zóna 30 je vyzkoušená v řadě měst a funguje: „V poslední době k sobě řidiči v Olomouci nemají úctu. Těch nehod je neskutečné množství. Zóna 30 nebo zóna, kde jsou odmontovány značky a jezdí se takzvaně na přednost zprava, výrazně zklidňuje provoz. Plynulou, klidnou jízdou dojedeme do cíle rychleji než závoděním od semaforu k semaforu.“

A ještě pár faktů odborníků pro Zónu 30. Z této rychlosti lze zastavit před chodcem na vzdálenost, kdy z padesátky nestačíme ani začít brzdit.

Riziko vážného zranění chodce je při střetu v rychlosti 50 km/h osmkrát vyšší než při třicítce. I proto město ústy náměstka primátora Aleše Jakubce z TOP09 vzkazuje - zóny 30 se objeví i v dalších částech Olomouce: „Ta vize je do budoucna tu Zónu 30 dělat ve všech obydlených lokalitách.“

autor: bam
Spustit audio