Olomoucká radnice připravuje studii pro budoucí opravu náměstí Republiky

26. červenec 2017

Náměstím Republiky a přilehlými ulicemi v Olomouci procházejí denně stovky turistů. Olomoucká radnice ale sama přiznává, že patří k nejzanedbanějším částem města. Potulují se tu bezdomovci, náměstí a ulice jsou plné zaparkovaných aut. Zástupci města proto chystají studii, která by měla načrtnout budoucí podobu historicky cenného území. Promítnout by se do ní měly i názory obyvatel města.

„Zdá se mi, že příprava té studie je jedna z nejlepších, jaké jsem kdy v Olomouci zažil. Za to bych složil poklonu,“ spokojeně konstatuje Tomáš Pejpek, který v centru Olomouce pracuje, navíc je architekt a opoziční zastupitel za hnutí ProOlomouc.

Lidé se podle mluvčího olomoucké radnice Michala Folty vyjadřovali k tomu, co jim v lokalitě vadí nebo naopak, co je tam cenné. „K těm pozitivům patří třeba důležitá spojnice mezi centrem města, univerzitou a univerzitním kampusem. Naopak za negativum lidé označovali až příliš velké množství parkujících vozidel, respektive nedůstojné okolí barokní kašny Tritonů, kolem které také parkují auta,“ uvedl Folta.

Názory se ale různí, například Olomoučance paní Daně parkující auta na náměstí Republiky tolik nevadí. „Já sem moc nechodím, takže je mi to jedno,“ říká paní Dana. Dokonce je benevolentnější i k další výtce veřejnosti – bezdomovcům na nedalekém Biskupském náměstí. „Pokud mě nikoho neobtěžují, tak mi to nevadí. Někde být musí, ne?“ dodala ve zkratce.

Názor mohli vyjádřit obyvatelé města i zástupci důležitých institucí

Tomáš Pejpek jako architekt vidí slabiny tohoto místa z profesního hlediska. „Nikdo se tady na to za poslední léta nepodíval z nadhledu. Ať už je to uspořádání ulic, nebo poměrně tristní podoba Biskupského náměstí, které je tak zarostlé zelení a nepřehledné, že tam potom vznikaly problémy s bezdomovci,“ říká Pejpek.

Olomouc, Biskupské nám.

Jedním z hlavních problémů je podle něj samotné náměstí Republiky, které je více parkovištěm, než náměstím. „Centrum samozřejmě parkoviště potřebuje, ale je otázka, jestli je třeba znehodnocovat cenné náměstí,“ uzavřel architekt.

Město podle náměstka primátora Aleše Jakubce z TOP09 diskutovalo s místními, ale také se zástupci důležitých institucí, které v historicky významné lokalitě sídlí. „Ať je to charita, arcibiskupství, armáda, divadlo, muzeum, nebo knihovna, prostě všichni, kteří k tomu mají co říct. S nimi diskutujeme a hledáme budoucí podobu této lokality,“ upřesnil Jakubec.

Architekti by měli mít studii hotovou na podzim. Poslouží pro případné budoucí opravy jedné z nejstarších částí města.

autor: bam
Spustit audio