Olomoucká radnice udělala inventuru městských laviček. Na některých místech přibydou nové

21. srpen 2017

Přehled o svém mobiliáři v ulicích si udělala olomoucká radnice. Do jednotné evidence dala tisíce položek, od stojanů na kola přes pamětní desky až po lavičky. Na žádost policie nechalo město některé lavičky odstranit kvůli stížnostem veřejnosti. Na jiných místech ale přibydou nové.

„Na sociálních sítích se poměrně intenzivně diskutuje, například když se odstraní lavičky v nějaké části města. Naposledy to byly čtyři lavičky v blízkosti hotelu Clarion. Objeví se dotazy, proč to město nechalo odstranit,“ říká primátor Olomouce za ČSSD Antonín Staněk.

Právě dotazy či stížnosti na neudržované nebo mizející lavičky vedly podle něj k důkladné a hlavně jednotné evidenci. Mobiliář totiž měly pod sebou různé odbory. „Složitě se dohledávalo, kdo to má na starost, kdo to má opravovat a jestli to vůbec máme někde zaevidováno,“ dodává.

Podle Zdeňka Černohouze, předsedy komise městské části Olomouc střed, má taková evidence smysl: „Je to problematika, která Olomoučany zajímá, takže si myslím, že je rozumné řešení.“

Přehlednější evidence by podle mluvčího radnice Michala Folty měla urychlit opravy laviček na veřejných prostranstvích. „V letošním roce je na tyto aktivity v rozpočtu vyčleněno ještě asi půl milionu korun. Znamená to, že do konce roku se v jednotlivých částech Olomouce podaří umístit minimálně 30 nových laviček. A současně počítáme s tím, že se opraví lavičky na Sadovém náměstí na Svatém Kopečku, tam jsou ve špatném stavu,“ uvedl Folta.

Při inventuře město mimo jiné zjistilo, že má celkem téměř 700 laviček. Evidence pomůže nejen při jejich opravách, ale také k vyhledávání míst, kde posezení chybí. Nové lavičky by se měly objevit například na Frajtově náměstí, u hvězdárny v Lošově nebo na hřišti ve Chválkovicích.

autor: bam
Spustit audio