Olomoucké Divadlo Tramtarie slaví deset let své existence

10. duben 2015

Divadlo Tramtarie funguje v Olomouci už deset let. Tato nezávislá scéna uvedla svou první inscenaci v únoru 2005. Od té doby představila více než pět desítek premiér.

Divadlo vystřídalo celkem tři domovské scény, kromě Hořícího domu bylo také stálým hostem Divadla Hudby a od roku 2006 působí ve Slovanském domě.

Kulaté jubileum slaví Divadlo Tramtarie a jeho příznivci po celý duben. Hlavní narozeninový večer, se ale koná právě dnes.

Příznivce Divadla Tramtarie provede historií i současností tohoto divadla, říká ředitelka Petra Němečková: „Dnes nás čeká opravdu takové ohlédnutí se do té celé historie. Máme pro diváky nachystáno několik ukázek z představení. Ukážeme jim také dosud nezveřejněné záběry ze zákulisí v podobě dokumentu o tom, jak to probíhá tam, kde diváci nevidí. Budeme křtít almanach. To bude hlavní bod programu, protože k deseti letům vydáváme opravdu velký almanach, kde je soupis veškerých lidí,kteří prošli divadlem, inscenací, historie. Chybět samozřejmě nebude ani hudba. Bude to opravdu velký večer.“

Dnešním večerem ale oslavy narozenin v Divadle Tramtarie nekončí: „Čeká nás ještě plno zajímavých akcí v podobě různých bonusů pro diváky. Po každém představení, které v dubnu uvádíme, na diváky čeká losování dárkových vstupenek, různých cen, upomínkových předmětů a další doprovodný program,“ popisuje Petra Němečková.

Divadlo Tramtarie se za deset let svého fungování výrazně proměnilo: „Začínali jsme jako parta studentů. V té době jsme nikdo neměli žádné zkušenosti, učili jsme se všechno za pochodu. Bylo to opravdu čistě amatérské, studentské divadlo, kde všichni dělali všechno. Postupně jsme pochopili, že se musíme ubírat nějakou cestou, začali jsme plánovat dopředu. Dovolila bych si říct, že jsme prošli náročnou cestou k divadlu profesionálnímu. V loňském roce jsme dokončili proces profesionalizace, to znamená, že všichni herci a ostatní pracovníci v divadle jsou placeni. Velká většina z nich pochází z uměleckých škol, takže ta tvář Tramtarie se rapidně změnila. My jsme taky na začátku usilovali spíše o vytvoření multikulturního prostoru, kde by byly i koncerty, výstavy a plno dalších akcí, ale v průběhu času jsme od tohoto upustili a zaměřujeme se opravdu hlavně na divadlo a především na divadlo autorské. To znamená, že hodně adaptujeme ať už komiksové, filmové nebo literární předlohy. A nebo si píšeme texty sami,“ doplňuje Petra Němečková.

Pirátská pohádka Divadla Tramtarie

A jak vypadá desetiletá činnost divadla v číslech? „Bylo toho opravdu hodně. Spočítali jsme, že jsme uvedli 55 premiér, uvedli jsme také desítky scénických čtení, desítky dalších akcí. Vystřídalo se u nás 18 režisérů, 34 výtvarníků, dokonce se vystřídali dva ředitelé a dva umělečtí šéfové. Za poslední čtyři roky uvádíme kolem stovky představení na domovské scéně v Olomouci a dalších zhruba 220 zájezdů po celé České republice,“ říká Petra Němečková.

Foto z inscenace Jana Eyrová Divadla Tramtárie

A co Petra Němečková přeje divadlu do další desítky? „Samozřejmě bychom rádi, abychom mohli fungovat. Rádi bychom budovali značku Divadla Tramtarie dál a rádi bychom pokračovali v té cestě, kterou jsme nastolili, protože máme pocit, že jsme našli tvář Divadla Tramtarie, že jsme našli osobitou poetiku, kterou mají diváci rádi a kterou vyhledávají. Takjže určitě chceme v té cestě pokračovat a jenom všechno zlepšovat,“ věří Petra Němečková.

autor: Radka Kvasničková
Spustit audio