Olomoucký Jazz Tibet Club rozezní nadpozemská hudba. Zahrají DEATHS a dné

16. březen 2017

Další koncert, který pořádá Radio Wave pod hlavičkou Live Sessions, nás čeká během festivalu Prix Bohemia Radio 22. března v Jazz Tibet Clubu. Tentokrát se nám představí DEATHS a dné, interpreti, kteří vás přenesou do jiné reality. Tento přesun započne ve 20.00 hodin a vstup je zdarma.

Středeční nevšední hudební prožitek zahájí Ondřej Holý, alias dné, který tvoří tklivou a něžnou elektronickou hudbu, postavenou zejména na zvuku klavíru a tleskání rukou. Skladby doplňuje i jinými, méně tradičními samply, které dotvářejí hřejivou atmosféru. Ondřej už jako dítě hrál na bicí a působil v různých kapelách. Společné hraní jej ale nikam neposouvalo, proto se naučil hrát na kytaru a piano a dal přednost individuální tvorbě.

Svůj pseudonym vytvořil podle názvu knihy, kterou měl doma na stole, jmenovala se Žádné stopy a Ondřejovi se zalíbila část slova „dné.“ A umělecké jméno bylo na světě.

Dné je jeden z nejvýraznějších interpretů na domácí elektronické scéně. Na albu, These Semi Feelings, They Are Everywhere, které je jeho debutem, pracoval celých pět let. Během této doby procházel mimo jiné i tvůrčí krizí, kvůli které málem deska nevznikla. Deska letos získala cenu Apollo a také se stala Deskou roku na hudebních cenách Vinyla.

Počet zhlédnutí v řádech stotisíců na SoundCloud i YouTube dokazuje, že Ondřejova deska nemá úspěch jen u poroty, ale že dokáže oslovit lidi po celém světě. Zasněné a minimalistické propojení zvuků zastavuje čas a přenáší posluchače do jiného časoprostoru.

Sekundovat Ondřejovi bude mrtvý kolektiv čili DEATHS, kapela, o které se z počátku psalo jako o následovnicích osmdesátkového zvuku. Svou originalitou ale smetla i tato tvrzení a vymaňuje se z tvorby současné populární elektronické hudby.

DEATHS vytváří lehkou synthpopovou melancholickou hudbu, která ve vás probudí příjemné, nenucené pocity. V jejich hudbě je možné najít něco z RnB a indie popu, díky deep kytarovému vybrnkávání. Zvuky syntezátoru překrývá hluboký mužský hlas, který vám dovolí plout na vlně elektro flow.

DEATHS: Tomas Hribik, Yaz Uemura, Pierre Auradon, Candelaria Varela a Igor Bruso

Tento sympatický hlas patří zakladateli projektu, s původním názvem Girls On Drugs, a tím je všestranný citlivý hudebník Igor Bruso. Energický hipster žil ve čtyřech zemích, a kromě hudby ho zajímá také filmová režie a módní fotografie. Snaží se najít nové hranice hudební tvorby a rád vytváří něco neobvyklého.

Zlomovým okamžikem v jeho hudebním životě bylo setkání se syntezátorem, který zcela obrátil Igorovu hudební orientaci, která dříve směřovala spíše k metalu a punku.

Stálé vybrušování a vylepšování zvuků přineslo kapele nejenom nominaci na Objev roku 2013 v hudebních cenách Vinyla, ale především i pozornost fanoušků a kritiků. Na nové EP se čekalo jako na zásadní událost české scény. Je ale nutné říct, že kapela vystupuje a působí především v Německu. V Česku vystupuje zřídka, proto je potřeba využít příležitosti a poslechnout si je na domácí scéně.

Deaths - Karaoke Blues from Igor Bruso on Vimeo.

autoři: Karolína Foitlová , Martina Jiroušová
Spustit audio