Olomoucký kajakář Filip Šváb se poprvé probojoval na olympiádu

26. červenec 2016

Na olympiádu se pokoušel dostat už třikrát. Teprve když se přestal snažit a starosti o umístění hodil za hlavu, podařilo se mu na sportovní vrchol dosáhnout. Olomoucký kajakář Filip Šváb se chystá do Ria de Janeira a pomýšlí na finále.

V klubovně olomoucké loděnice si kanoista Filip Šváb prohlíží pádlo posledního olympionika oddílu. Sám se teď na svou první olympiádu chystá. Poprvé ve 33 letech. Na vodu se ale dostal už jako dítě.

„Když jsem šel do vody úplně poprvé, tak to si ani nepamatuju. To mi byly tak dva roky, si myslím,“ usmívá se.

Ke kanoistice ho přivedl otec, který ho i trénoval. Olomoucká loděnice se tak stala doslova jeho domovem. A má tady také obrovskou podporu, jak říká jeho kamarád Tomáš Fasner.

„Věříme a hlavně doufáme a přejeme mu, aby ta olympijská regata byla skutečně vrcholem nejen té letošní sezóny, ale aby byla skutečným vrcholem celého čtyřletého období,“ říká.

Pro předsedu klubu Martina Hřivnu je obrovským úspěchem, že se Filip dokázal na olympiádu i přes velkou konkurenci probojovat: „Nominovat se z Evropy na olympiádu je možná těžší než dílčí úspěch na samotné olympiádě.“

Olympiáda je pro Filipa Švába splněným snem, třikrát se na ni nedostal. „Začal jsem si závody užívat, jezdil jsem na ně bez nervů s tím, že buď to vyjde, nebo ne. No a prostě to loni vyšlo,“ říká.

Přestože se Filip cítí plný energie, přiznává, že poslední dny jsou náročné.

„Je to docela psychicky náročné. Člověk si na sebe pořád dává pozor, aby se mu něco nestalo. Musím zaklepat na dřevo, že jsem v pořádku. Jedu si to tam užít a uvidíme, jak to dopadne,“ uzavírá.

Za úspěch by považoval, kdyby se dostal do první osmičky.

autor: tas
Spustit audio