Olomoucký kraj bojuje s památkáři o fotbalgolfové hřiště v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem

25. listopad 2015

Zámek v Čechách pod Kosířem prochází rekonstrukcí za stamiliony. Spolu s ním dostal novou tvář i přilehlý zámecký park. Olomoucký kraj by v něm rád pro turisty otevřel i velké fotbalgolfové hřiště. Jenže narazil.

Památkáři nápad zamítli s tím, že sport nemá v parku co dělat. Kraj teď chce celý projekt znovu přepracovat a dát mu ještě šanci.

„Chceme tady udělat i takové ty jednorázové akce typu Josefkol, které tady v zámeckém parku už probíhají. Jedna z možností pro nějaké sportovní využití je třeba fotbalgolf, kdy přijdou rodiny a stráví tady krásnou neděli,“ plánuje sociálně demokratický hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Hřiště by kraj rád prostřednictvím investora vybudoval v místním zámeckém parku. Ten přitom před nedávnem dostal novou podobu za miliony korun.

Podle Rozbořila by zásah nebyl nijak velký: „Když si to představíme, tak to jsou jamky do země o velikosti míče. K tomu nějaké přírodní překážky. Ten zámecký park skýtá spoustu možností, ať už je to svahovitost, vodní plocha nebo řada stromů, které už samy o sobě vytváří tu dráhu toho fotbalgolfu.“

S tím ale nesouhlasí památkáři, kteří už jednou fotbalgolfovému hřišti červenou kartu ukázali.

„Předně je to park. Je to přírodně krajinářský park, který svým významem přesahuje hranice regionu Olomouckého kraje. Je významný z celorepublikového hlediska. Jak už osobou svého zakladatele, tak z toho dendrologického hlediska složením výsadby, která se tam realizovala už v době, kdy vlastnili Čechy pod Kosířem Silva-Taroucové,“ vysvětluje Ondřej Belšík z olomoucké pobočky Národního památkového ústavu.

A dodává důvod, proč se moderní sport do parku nehodí: „Jednalo by se o novodobé, poměrně kontrastní prvky, které nemají žádné historické souvislosti s dějinným významem ani se s távající podobou zámeckého parku jako takového.“

Kraj se nápadu zatím vzdát nechce a plánuje památkářům předložit nový návrh.

„Krajský úřad sice respektuje stanovisko památkářů, ale Olomoucký kraj, de facto vlastník zámku v Čechách pod Kosířem s tím není smířený. Podle mého názoru by to hřiště nijak negativně neovlivnilo ten park,“ myslí si hejtman.
Fotbalgolf v zámeckém parku se tak památkářům na stůl pravděpodobně vrátí.

autor: tas
Spustit audio