Olomoucký kraj bude znovu poskytovat kotlíkové dotace. Žádosti bude přijímat pouze elektronicky

19. září 2017

Olomoucký kraj schválil druhou vlnu kotlíkových dotací. Lidé mají měsíc na to, aby si připravili žádosti. Letos je ale neponesou v papírové formě na podatelnu. Posílat je můžou jen v elektronické formě. Kraj tak chce zabránit dlouhým frontám, které loni stály před úřady.

„Připravil jsem se na to. Jsem smířený s tím, že to tady budu muset prostát. Oblékli jsme se na to, máme termoprádlo, jsme zkrátka vybavení. Kotle jsou teď drahé. Když nám na ně stát přispěje, tak to jenom přivítáme,“ uvedl Bedřich Lebek, který čekal loni před krajským úřadem spolu s dalšími stovkami lidí.

Letos to ale bude jinak. Krajský úřad bude žádosti přijímat pouze v elektronické formě, jak vysvětlil náměstek hejtmana Pavel Šoltys z ČSSD. „Chceme předejít tomu, jak to probíhalo v loňském roce. Byly tam fronty, nespokojenost, chodily tam firmy se spoustou žádostí a na některé uchazeče se nedostalo. Letos si musí každý uchazeč podat žádost sám elektronicky,“ říká Šoltys.

Elektronické žádosti budou mít jasná pravidla, jak doplnil hejtman Ladislav Okleštěk z hnutí ANO: „Všichni žadatelé si mohou teď si připravovat své žádosti a konzultovat je s našimi pracovníky. Ti, co se zaregistrují, dostanou jedinečný PID kód. Tím bude žádost předpřipravena a odpadne čekání před úřady.“

Podle Oklešťka kraj také spolupracuje s obcemi s rozšířenou působností, které lidem poskytnou přístup k počítačům, kde si můžou všechno vyřídit. První žádosti můžou lidé posílat 24. října od deseti hodin dopoledne. Kraj je bude přijímat do konce letošního roku.

autor: sol
Spustit audio