Olomoucký kraj má rok na získání stamilionů na stavbu severního obchvatu Prostějova

21. leden 2017

Pouhý rok zbývá Olomouckému kraji na jednání s majiteli pozemků pod budoucím severním obchvatem Prostějova. Polovina už podepsala, mezi tou druhou jsou ale i nezvěstní nebo mrtví lidé. Pokud to úředníci nezvládnou vyřešit, hrozí, že o dotaci 400 milionů korun přijdou.

„Je to pro dobrou věc. Budu ochotná prodat,“ řekla loni v dubnu na setkání úředníků s majiteli pozemků Blanka Látalová.

Naopak Ernest Heinz tvrdil, že za 600 korun za metr čtvereční půdu neprodá. I s ním proto museli úředníci jednat. „Před třemi roky prodávalo město na stavbu rodinných domů pozemky za novou nemocnicí. Tam byla základní cena za metr čtvereční 1300 korun. Teď dávají šest stovek,“ nesouhlasil.

Podle prostějovského radního za KSČM Jaroslava Šlambora už se úředníkům podařilo podepsat 65 smluv.

„Oslovili jsme všechny klienty, které bylo možno oslovit. Někteří jsou nedohledatelní. To, co teď přichází, i když je to menší kousek z toho koláče, je ale mnohem obtížnější.“

Vyřešit ale zbývá především složitější případy. A právě těm se věnuje Jiří Rozehnal v kanceláři pro výkup pozemků.

„V některých případech nejsme schopni dohledat dědice těch pozemků, protože poslední žijící člověk byl například v roce 1910. Na toto pamatuje stavební zákon formou určení opatrovníka, ab mohlo být zahájeno stavební řízení,“ popisuje.

Kromě těchto případů se úředníci potýkají i s takovými, kde pozemek vlastní nezvěstný člověk.

„Co se týká těch nezvěstných, tak díky tomu, že jsou to spoluvlastníci, se nám ve dvou případech podařilo ty majitele dohledat a v jednom případě, díky nařízené exekuci, to změnilo majitele a už máme nového majitele, se kterým jednáme,“ dodává Rozehnal.

Olomoucký kraj spolu s Prostějovem musí všechny pozemky získat do roku 2018, jinak hrozí, že přijdou o dotaci 400 milionů korun.

autor: tas
Spustit audio