Olomoucký kraj zřídí chráněné bydlení pro děti i dospělé postižené autismem

17. říjen 2017

Olomoucký kraj plánuje postavit dům se zvláštním režimem pro lidi s autismem, bude v něm 12 míst. Půjde o vůbec první zařízení tohoto typu v kraji. Přitom jen klientů v předškolním věku je více než sedm desítek. Úředníci navíc teprve teď pomocí dotazníků zjišťují, kolik takových pacientů v kraji vůbec je.

Sdružení rané péče o děti s poruchou autistického spektra sídlí ve zdravotním středisku, které je schované za rodinnými domy ve vilové čtvrti v Olomouci. Vede ho Markéta Jandeková. Sama má dnes už 18letou dceru s autistickým postižením.

„Poznáte je jen podle chování. Ve tváři nemají nikde napsané, že by byli nějak postižení. Potřebují větší pomoc a podporu. A není to výmysl rodičů. Dítě s poruchou autistického spektra má většinou problémové chování, protože má strašně moc smyslových obtíží,“ vysvětluje.

Jen do jejího sdružení v Olomouci dochází více než 70 klientů. Kolik je ale lidí s poruchou autistického spektra ve skutečnosti si netroufá odhadnout. A neví to ani úředníci. „Statistiky jsou velký problém. Vím, že tady v Olomouckém kraji na krajském úřadě se o to snaží, ale zatím si myslím, že nikdo v rukou žádná čísla nemá,“ říká Jandeková.

Péči zaměřenou na lidi s autismem totiž dosud kraj ve větší míře neposkytoval. Jedno místo v pobytové službě zajistil v sousedním Moravskoslezském kraji, dalším klientům pomáhala jiná sdružení. Ta ale nejsou na těžší formy postižení zařízená. „Není snadné sehnat osobního asistenta pro člověka, ať už teenagera nebo dospělého, s těžkou formou autismu,“ dodává Markéta Jandeková.

Olomoucký kraj letos zřídil pracovní skupinu, která se přímo autismem zabývá, a připravil projekt na stavbu domu se zvláštním režimem. „Bude zaměřen jen na cílovou skupinu lidí s poruchou autistického spektra, a to s tou nejtěžší čili nízkofunkční nebo středněfunkční autismus,“ upřesňuje vedoucí sociálního odboru Olomouckého kraje Irena Sonntagová.

V domě bude šest míst pro děti a šest pro dospělé klienty. Fungovat by měl od roku 2019. „Doufáme, že to některým lidem pomůže, ale určitě to není to jediné, co by tady mělo vzniknout. Je toho žalostně málo,“ uzavírá Markéta Jandeková.

autor: tas
Spustit audio