Olomouckým dětem z nízkopříjmových rodin pomáhá nový fond

21. únor 2017

Zaplatit kroužek, školu v přírodě nebo lyžařský výcvik pomůže v Olomouci nový fond. Je určený dětem z chudších rodin. Město do něj vložilo sto tisíc, s dalšími penězi počítá od místních firem.

Podobné fondy zatím fungují v Litoměřících, Berouně či Chomutově. Specialitou Olomouce je ale zapojení i soukromých firem.

V České republice se v posledních letech objevil termín pracující chudoba. Rodičům totiž často na zaplacení volnočasových aktivit dětí nezbydou z výplaty peníze. Podle vedoucího sociálního odboru magistrátu Michala Majera se to v Olomouci týká desítek dětí.

„Takovéto děti mají potom problém se zapojením do kolektivu svých vrstevníků právě proto, že rodiče už často nemají na nějaké volnočasové aktivity. Dochází tam často zbytečně k vyloučení těchto dětí,“ říká.

Město vložilo do fondu prvních 100 tisíc. Podle náměstka primátora Ladislava Šnevajse z KDU-ČSL s dalšími počítá od místních firem: „Pro spoustu firem by mohlo být zajímavé, když hledají zaměstnance v rámci regionu, aby nějakým způsobem podpořili i děti těchto zaměstnanců, aby náš region víc držel pohromadě.“

O přidělení prvních příspěvků, zhruba pěti tisíc korun na dítě a rok, rozhoduje právě v těchto dnech odborná komise.

autor: bam
Spustit audio