Olomoučtí geoinformatici získali cenu za nejlepší mapu roku 2015

24. leden 2016

Kde je nejvíc typických vesnic a jak města ovlivňují svá okolí? To vše zaznamenali na speciální mapě olomoučtí geoinformatici. Pracovali na ní pět let. Stala se nejlepší mapou roku 2015 a vyšla v odborném časopise Journal of Maps. Úspěch je o to cennější, že olomoučtí vědci jsou prvními Čechy, které odborný časopis za jejich práci ocenil.

„Typické město je jasně fialové. Čím víc se dostáváme do takové té šedé zóny, což je případ Konice, tak je to taková vybledlejší fialová. Kolem Konice už máme velký prstenec zelené barvy, což naznačuje typicky venkovské obce,“ ukazují Pavel Tuček a Vít Pásztó na počítači oceněnou mapu.

Fialová a zelená tu má různé odstíny - podle toho jak moc se jedná o vesnici či město. Dosavadní znázornění sídel na základě hustoty nebo velikosti se jim nezamlouvalo. A tak se pustili do nového výzkumu. Využili data od statistiků, a jak dodává Pavel Tuček, zpracovali je novou metodou:

„My jsme k tomu přidali nadstavbu, která spočívá v matematice a statistice, takzvanou teorii fuzzy množin, což dodává celé té naší práci nádech lidskosti.“

S Vítem Pásztó neřešili víceméně zodpovězenou otázku, kde je venkov. Nově určili stupeň příslušnosti k venkovu:

„Těmi nejtypičtějšími venkovskými oblastmi jsou ty na pomezí krajů, hlavně Středočeského, kraje Vysočina a Jihočeského. To je takový nejtypičtější český venkov. Dále pak oblasti periferií, blízkých k hranicím, v hůře dostupných a hornatých oblastech.“

Typickým městem jsou kromě Prahy například Říčany nebo Brandýs nad Labem. Oceněnou Mapu roku 2015 může využít člověk, který se chce jen podívat, jak je na tom obec, kde žije.

Odborná veřejnost ji zas ocení při plánování strategických dokumentů. Pavel Tuček a Vít Pásztó chtějí ale v mapování venkova překročit hranice českých a moravských luhů a hájů. Už teď se snaží sehnat data za obce všech evropských zemí.

Mapa roku 2015 Pavel Tuček
autor: bam
Spustit audio