Olomoučtí vědci vyvinuli unikátní aplikaci pro třídění dat. V Česku i ve světě je o ni velký zájem

22. září 2017

Rychle zpracovat a roztřídit velké množství textu a dat. To umí nová webová aplikace, kterou vytvořil tým z olomoucké filozofické fakulty. Podle autorů je velkou výhodou, že s programem můžou jednoduše pracovat lidé bez hlubší znalosti matematiky, statistiky nebo programování. Aplikace už proto jen pár dní po zpřístupnění láká desítky zájemců z tuzemska i zámoří.

„V podstatě se jedná o experiment. Je to metoda, pomocí které lze poměrně snadno rozpoznávat autory. A to jen na základě toho, která přídavná jména používají a v jakých poměrech,“ říká autor aplikace Vladimír Matlach. Tabulka na monitoru jasně ukazuje, že software se ani jednou mezi Agathou Christie, Foglarem, Vieweghem a Hrabalem nespletl.

Program je podle jeho spoluautora, filologa Dana Faltýnka užitečná i při mnohem praktičtějších věcech, přímo ve firmách. „Může vytřídit otravné emaily od seriózních dotazů, rozpoznat, jestli závěť nebo třeba dopis vyděrače napsala osoba A nebo osoba B,“ uvádí příklady.

Aplikaci využila například vyučující na olomoucké univerzitě Youngran Kwaková. Jako Jihokorejka měla velký problém rozpoznat evropské jazyky. Software ji rychle a na krátkém textu dovedl říct, o jaký konkrétní jazyk se jedná: „Používala jsem to minulý rok. Je to zajímavý program. Líbí se mi, jak to funguje.“

Program má využití v jakémkoliv oboru

Zájem českých i světových firem vycítil Petr Kubečka v univerzitním vědeckotechnickém parku. „Je tady zájem ze Spojených států a vyjednáváme s některými univerzitami v České republice,“ říká.

Svým univerzálním zaměřením je podle Kubečky aplikace olomouckých vědců jedinečná v Česku, dokonce i ve světě. Přicházející čtvrtá průmyslová revoluce je právě o sbírání dat. A tady se prý bude olomoucká aplikace velmi hodit. „Čtvrtá průmyslová revoluce znamená data, data a zase data. Ve všech firmách je dnes problém, že mají obrovské množství dat, ale neví, co s nimi. A právě tento program jim může dát nástroj, jak se posunout dál, jak ta data zpracovat,“ dodal Petr Kubečka.

Užití programu je podle něj univerzální: „DNA testy, lékařské pokusy, testy na zjišťování, který lék je nejlepší. V biologii sbírají data o všem možném, mohou je dostat do tohoto programu a ten řekne, které parametry ovlivňují například růst rostliny. Trh pro tuto aplikaci teď máme úplně všude.“

Aplikace se podle vědců dá přizpůsobit jakémukoli prostředí. Hodí se například i při analýzách zpravodajství, volebních preferencí, zpracování komentářů nebo odhalování plagiátorství.

autor: bam
Spustit audio