Oprava olomoucké radnice se protáhne. Město chce nad rámec původního plánu opravit věžičky

11. srpen 2017

Chlouba historického centra Olomouce teď pro turisty ztratila půvab. Renesanční radnici po celém obvodu včetně střechy zakrývá lešení a igelity. Generální oprava historicky cenné střechy skončí v listopadu. Nad rámec původního plánu chce město na jaře opravit věžičky na severní straně. Na jedné z nich budou řemeslníci pracovat přímo na náměstí před očima lidí. Zatím se ale turistické zážitky mísí s hlukem ze stavby.

„Co se dá dělat. My nemáme problém sem přijet. Jsme z Uherského Hradiště, takže Olomouc trochu známe. V turistické sezóně to ale podle mě není moc vhodné,“ komentuje opravu radnice paní Jaroslava. Pozoruje a poslouchá orloj, který přehlušuje stavební ruch, v ruce přidržuje kolo.

Město se rozhodlo opravit současně i věžičky, které původně nebyly v plánu. „Když se kolem radnice vybudovalo lešení, naši odborníci měli možnost dostat se bezprostředně až k věžičkám, což do té doby bylo takřka nereálné. A zjistili jejich aktuální stav, který není příliš utěšený,“ uvedl náměstek primátora Filip Žáček z ČSSD.

Ve střeše jsou stále šrámy z druhé světové války

Zub času nahlodal staleté krovy a v krytině jsou stále ještě šrámy po průstřelech z druhé světové války. Petr Mankovecký z olomouckého magistrátu počítá, že se oprava prodlouží a také prodraží: „Práce potrvají až někdy do dubna příštího roku, takže budeme muset být ještě trpěliví, než se radnice zase odhalí v původní kráse. Rozšíření zakázky bude také znamenat další náklady, celkem 4,5 milionu korun za ty věžičky.“

Romantičtější duše potěší, že by se ve věžičkách mohly skrývat i nějaké vzkazy minulých generací. „Pravděpodobnost tu určitě je. Necháme si to jako takové drobné překvapení, až řemeslníci nastoupí na ty věžičky,“ říká Filip Žáček. Každopádně současní radní tam podle něj chtějí svůj vzkaz budoucím Olomoučanům uložit.

Jednu z věžiček plánují přenést pomocí jeřábu dolů na náměstí a tam ji přímo před očima místních obyvatel a turistů opravovat. „Pohráváme si s touto myšlenkou, abychom přiblížili tradiční řemeslnou práci Olomoučanům,“ dodává Žáček.

Tím opravy nekončí. Do několika let by se na fasádu radnice mohly vrátit i čtvery sluneční hodiny z dob vlády Marie Terezie.

autor: bam
Spustit audio