Opravy ulice 1. máje jsou u konce. Do centra Olomouce se ode dneška vrací tramvaje

22. listopad 2017

Více než sedm měsíců trvala generální oprava tramvajové trati v centru Olomouce. V ulici 1. máje prošla rekonstrukcí i veškerá infrastruktura včetně kanalizace. Ode dneška se do ulic vrací nejen tramvaje, ale i auta.

Tramvaje už obyvatelům i návštěvníkům města na páteřní trati chyběly. „Konečně! Už chodím po čtyřech,“ komentuje s nadsázkou seniorka Dagmar Bromová s těžkými taškami v rukou. O kousek dál už obhlíží nově opravenou ulici 1. máje Jiří Rudolf. „Je to hezčí,“ říká. Nevadí mu ani vysoké šedé sloupy, které teď ulici lemují a drží tramvajové troleje: „Nevadí. Aspoň nespadne stěna jak v nedávné minulosti.“

Na rušné ulici 1. máje jsme se zastavili s náměstkem primátora za ČSSD Filipem Žáčkem. „Ulice prošla kompletní rekonstrukcí inženýrských sítí spočívající především v modernizaci vodohospodářské infrastruktury. Dále proběhla rekonstrukce tramvajové trati, která byla naposledy rekonstruována zhruba před 60 lety. Cílem bylo mimo jiné snížit hlučnost provozu tramvají v této historické části města a zmírnit množství otřesů, které vyvolává tento provoz v okolních nemovitostech. V souvislosti s tím bylo řešeno také kompletní předláždění ulice. Zajímavostí je, že někdejší plocha chodníků narostla zhruba o 50 procent, čímž se výrazně zvýšil komfort pro chodce,“ popisuje rozsah oprav Žáček.

Olomoucká ulice 1. máje po rekonstrukci - model Hradské brány

Opravený úsek tramvajové trati zdobí nově také model Hradské brány. Archeologové její pozůstatky objevili v květnu tohoto roku při záchranném průzkumu.

autor: bam
Spustit audio