Opuštěnou budovu staré vápenky u Černotína na Přerovsku obsadí výherní automaty

23. květen 2017

Více než pětisetletou tradicí se může chlubit vápenka u Černotína na Přerovsku. Vápno se jejich v pecích pálilo ještě před třiceti lety. Výroba ale postupně upadala. Dnes ji připomíná už jen chátrající, památkově chráněná budova na okraji obce. Teď ji koupil soukromý investor a buduje v ní casino.

Hraničtí radní totiž hazardu vyhlásili nulovou toleranci, a tak se firma stěhuje o pár kilometrů dál, na katastr Černotína. Většina tamních lidí ale záměr investora přivítala. Dosud nevyužívaný objekt jim prý do obce přinese významné daňové přilepšení.

Budova staré vápenky upoutá pozornost snad každého řidiče, který projíždí po hlavní cestě mezi Hranicemi a Valašským Meziříčím. Okrouhlá dřevěná budova s komínem je památkově chráněná. Poslední dva roky byla opuštěná. Nájemce, který tu provozoval restauraci a hotel, zkrachoval. Teď sem dělníci stěhují výherní automaty.

„Slibujeme si od toho nějaké příjmy, které plynou z toho casina,“ říká nezávislý starosta Černotína Jiří Andrýs.

Vápenka s casinem totiž stojí asi kilometr za obcí, a to je podle něj dostatečná vzdálenost na to, aby jeho provoz místní lidi nijak neovlivnil: „Nárůstu kriminality se nebojíme.“

Naopak velitel strážníků městské policie v Hranicích Miroslav Mann tento optimismus nesdílí. Poté, co radnice zakázala provoz automatů a heren ve městě, výrazně se u nich snížila kriminalita.

„Pocítili jsme to okamžitě. Snížila se trestní činnost i přestupky. Řekl bych, že až o padesát procent,“ říká.

„Pro obec to bude přínosem. Věřím tomu,“ uzavírá starosta Černotína Jiří Andrýs.

autor: kra
Spustit audio