Osmnáctiletý skifař Eduard Bezděk patří k největším nadějím olomouckého veslování

18. duben 2017

Olomoucký skifař Eduard Bezděk se hned první rok v kategorii mužů zařadil mezi nejlepší, když v úvodním vytrvalostním závodě nestačil jen na Ondřeje Synka. Juniorský mistr světa už trénuje na tradiční dvoukilometrové závodní trati a chce bojovat o nominaci do české reprezentace.

Loni vybojoval na párové čtyřce titul juniorského mistra světa. Letos už v úvodu sezóny uspěl i mezi muži. Před týdnem v Hořicích skončil na vytrvalostní šestikilometrové trati druhý za suverénem českého veslování Ondřejem Synkem.

„Pogratulovali jsme si navzájem, podívali se na sebe a usmáli. Nic víc, nic míň,“ říká Eduard Bezděk o svém velkém soupeři s respektem ale sebevědomě. Odměnou za výborný výkon bylo i to, že se s největší hvězdou českého veslování sešel na stupních vítězů.

Teď už ale čeká Eduarda Bezděka příprava na závody na dvoukilometrové trati. To znamená tvrdá dřina na vodě.

„Jedná se o čtyřikrát dvě stě padesát metrů v dráhovém tempu na dva kilometry, pak dvakrát pět set metrů na dva kilometry a nakonec jedeme dvakrát kilometr na dva kilometry,“ popisuje Eduard Bezděk jeden svůj trénink na skifu.

V sezóně by ale rád závodil na větší lodi. Říká, že to není proto, že ho nemá rád, ale když vyhraje, tak to nemá s kým oslavit. I proto by chtěl do větší posádky.

Medailisti z juniorského mistrovství světa ve veslování Eduard Bezděk a Michaela Kidová

Osmnáctiletý skifař patří k největším nadějím olomouckého veslování i podle jeho trenéra Petra Truhláře. Ve svém mládí má ale také samozřejmě rezervy.

„Potřebuje trochu zesílit. Má velké srdce závodník a popere se s tím, bude úspěšný,“ chválí svého svěřence Truhlář.
Eduard Bezděk chce bojovat o nominaci do české reprezentace. Jednoznačný cíl ale nemá.

„Vzhledem k tomu, že mám nového trenéra, jsem první rok v mužích, tak se uvidíme, jak všechno bude fungovat,“ tvrdí osmnáctiletý veslař Eduard Bezděk.

autor: min
Spustit audio