Pejskaři z Kojetína usilují o založení kynologického spolku. Zatím se scházejí na provizorním cvičišti

2. říjen 2017

Zhruba desítka lidí z Kojetína i okolí trénuje se svými psy několikrát týdně poslušnost na travnaté ploše mezi mateřskou školou a sportovní halou. Není tam plot ani překážky. Město má vytipované vhodnější místo, kde by mohli mít cvičiště. Nejdřív se ale skupina musí zaregistrovat.

Na travnatém prostoru mezi mateřskou školou a sportovní halou v Kojetíně leží tři psi. Ani se nepohnou, dokud jim jejich majitelé nedají povel. Na ploše si udělali nadšenci včetně Martiny Zdařilové improvizované cvičiště.

„My už se tady scházíme asi čtyři měsíce. S kamarády jsme se rozhodli, že bychom rádi založili kynologický klub, ale bohužel v Kojetíně pro to nejsou prostory. Prostory, které k tomu byly určeny, byli před asi deseti lety zrušeny, takže to je jediná možnost, kde se můžeme scházet,“ komentuje Zdařilová.

Jenže prostor není nijak oplocený ani zabezpečený. Když se sešla větší skupina pejskařů, lidé z okolí dokonce přivolali městskou policii. Všechno ale bylo v pořádku. Podle místostarosty za ODS Miloslava Oulehly už se rýsuje místo, kde by mohla mít skupina pejskařů opravdové cvičiště.

Cvičiště pro psy by mohlo vzniknout z bývalého škvárového hřiště

„Myslím si, že by byl vhodný takzvaný škvárák, což sice není pozemek v majetku města, ale je v našich možnostech to vyřešit. Je to vlastně bývalé škvárové hřiště, které dřív používali fotbalisti jako tréninkovou plochu,“ říká Oulehla a dodává: „Vždycky je dobré, když má pán svého psa pod kontrolou, když ho pes poslechne, než aby došlo k nějakému zranění.“

Než ale bude moct město oficiálně s majiteli psů jednat, musejí si založit oficiální klub. Měli by také šanci získat dotaci, za kterou by si mohli pořídit třeba překážky. Vyřizování se ale komplikuje.

„Abychom mohli založit spolek, potřebujeme korespondenční adresu, potřebujeme mít místnost, kde může představenstvo spolku jednat, kde můžeme přijímat nové členy, vybírat členské poplatky a poskytovat základní poradenství,“ popisuje Martina Zdařilová.

Místnost teď pejskaři hledají. Jednou z variant je, že si někdo z členů nechá spolek napsat na svou adresu trvalého bydliště.

autor: ahe
Spustit audio