Pěstitelské pálenice na Přerovsku rozjíždějí sezonu. Jako první lidé navážejí kvas z třešní

19. červenec 2015

První pěstitelské pálenice na Přerovsku právě zahájili novou sezonu. Jako první začínají zpracovávat kvas z třešní a višní. Z ovoce, které se sbírá nejpracněji.

Pálenka z nich prý ale patří k nejchutnějším. Navíc letošní úroda byla v regionu nejlepší za poslední léta. Také v okolí Stříteže nad Ludinou.

Doslova na konci procesu přeměny kvasu v pálenku jsme se ocitli při vstupu do prostor pěstitelské pálenice. Technické zařízení tady obsluhuje Jaromír Hošek. Obyčejnou křídou na nerezový válec zapisuje, kolik třešňovice se podařilo vypálit.

„Právě jsme dokončili výrobu, takže máme hotovo. Tady je 22 litrů. Tohle vyteklo ze dvou kotlů, přepalovalo se to najednou. Jde o dnešní rekord. Bylo dobře uzrálé ovoce, takže mělo hodně cukru. Množství pálenky nám udává množství cukru v ovoci. Aby byla pálenka kvalitní chuťově a vůní, aby měla dobré senzorické vlastnosti, musí být ovoce kvalitní, takže do kvasu nesmí přijít plíseň, hniloba, listí, větve. Musí to být čisté, uzrálé až přezrále ovoce. Když se toto dodrží, pak je kvalitní pálenka,“ vysvětluje.

Na samotném začátku procesu zákazníci přivezou kvas a ten se musí přečerpat. Celý proces trvá i několik hodin. A pořád je co kontrolovat.

Pěstitelská pálenice ve Stříteži nad Ludinou

„Z nálevky to jde do surovinového kotle, kam jde kvas, který přiveze zákazník. Ten se přepálí napoprvé. Vyteče nám tzv. „lajtr“. Ten z technického hlediska bereme jen jako zahuštěný kvas. Ten vyteče do nádoby, ze které se potom dále přepustí do rektifikačního kotle, přepálí se napodruhé a vyteče nám hotový destilát,“ popisuje Jaromír Hošek.

Zatímco jiné palírny měly i několikaměsíční pauzu, tady ve Stříteži trvala jen dva týdny. Bylo hodně kvasu i zákazníků. Během pauzy pak musel Jaromír Hošek pečlivě zkontrolovat veškerou techniku: „Kompletní kontrolu všeho – plynové vedení, elektřinu, měděné trubky. Ty páry jsou hodně agresivní.“
V pálenici mají dvě soupravy-zatím je v provozu ta menší, ale ne nadlouho. „Další soupravu spustíme chvíli, kdy se nám začnou množit objednávky na zpracování většího množství kvasu. To bude začátek, půlka srpna,“ říká Jaromír Hošek.

Pěstitelská pálenice ve Stříteži nad Ludinou
autor: zem
Spustit audio