Pivní turistika láká. V Jeseníku se můžete vydat po stopách tajemného vynálezce Alfreda Beernitze

23. březen 2016

Jeseník má novou ikonu. Je jí vášnivý myslitel a vynálezce Alfred Beernitz. Na rozdíl od jiného slavného rodáka Vincence Priessnitze, který léčil vodou, Beernitz šířil mezi lidmi pivo. Od března má v Jeseníku i své muzeum.

Lidé v něm mohou ochutnat pivo v různých formách a skupenstvích. A i když si kdekdo řekne, že jde jen o reklamní trik, v Centru pivních vynálezů se určitě pobaví.

Alfred Beernitz, nadšený badatel, chemik a experimentátor údajně podnikal v Jeseníku na přelomu 19. a 20. století. V archivech by turisté ale Beernitze nenašli. Žil nebo nežil?

„To je těžká otázka, každopádně postava Alfreda Beernitze nám zapadá do Jeseníků, které jsou tajemné. To, jestli žil nebo ne, necháme na návštěvnících našeho Centra pivních vynálezů, aby sami posoudili,“ říká Kamil Kavka, jeden z těch, kteří odkaz Alfreda Beernitze oprášili.

U pivní laboratoře provádí bratr Kamila, Martin Kavka: „Připravuji pivní pálenku, která se skládá z piva. Zde nám destiluje. Tady máme pivní čokoládu a vedle vidíte molekulární pivo, kde děláme pivní kaviár.“

Mimo laboratoře tu najdete také pivní vynálezy. Právě Alfred Beernitz byl totiž údajně tím, kdo vynalezl malé pivo. Najdeme tu například malou věc z nerezu, která se jmenuje Gustátus, neboli „ochucovač“. Slouží pro ty, kteří mají rádi pivo nějak okořeněné.

Beernitzuv vynález - malé pivo

„Je to pro fajnšmekry, kteří mají rádi pivní pestrost. Návštěvníci si tu mohou vyzkoušet pivo s různými příchutěmi. Teď se nám hodně podařila příchuť citrusových plodů a perfektně funguje chilli a pepř, které tomu pivu dodávají na pikantnosti a posílají ho chuťově úplně někam jinam,“ říká Kamil Kavka.

Centrum pivních vynálezů slibuje celou řadu zážitků, a protože je expozice živá, bude jich neustále přibývat.

Centrum pivních vynálezů
autor: aja
Spustit audio