Plány na stavbu speciálního krematoria pro zvířata v Olomouci zdržují protesty obyvatel

28. srpen 2015

Už rok a půl usiluje podnikatel Jiří Kamený o povolení pro stavbu krematoria pro domácí mazlíčky v Olomouci. Stavbu stále zdržují protesty místních.

Majitel už přitom získal všechny potřebné papíry, chybí jen stavební povolení. Zvířecí krematorium v Olomouci by bylo třetí v Česku, které nabízí chovatelům pohřeb psů či koček žehem. Vznikly kvůli němu už dvě petice. Jedna pro a druhá proti.

„Bydlím úplně u silnice. Už tak je to tam zatížené obchvatem i sběrnou, která dělá hluk. Navíc, když já budu prodávat nemovitost v té lokalitě, tomu se dává váha. Tady tímto zřízením ta hodnota pozemků půjde ještě dolů,“ nesouhlasí se stavbou zvířecího krematoria Olomoučanka Marcela Bučkevičová.

Proti stavbě bojují obyvatelé části Bělidla. Mají strach z dopadu na životní prostředí. Iva Dobrotová se bojí, že z krematoria bude časem kafilérie: „Nemáme žádnou záruku, že zvířata, která tam bude pálit, budou jenom domácí zvířata. Zákon definuje zvířata ze zájmových chovů jako zvířata, která nejsou určena ke spotřebě, což mohou být býci, jaci a zvířata velkého objemu nebo váhy.“

Takové obavy podnikatel Jiří Kamený odmítá. V zařízení budou podle něj spalovat jen domácí mazlíčky - psy, kočky, hlodavce, papoušky nebo plazy.

Čtěte také

„Ta komora má objem 0,8 m³. Nechápu, že nás nařkli, že můžeme krávu naporcovat a nacpat to tam. Nedovedu si představit, že by nám někdo přivezl pejska, se kterým byl deset, patnáct let, miloval ho, chtěl si ho nechat spálit a zjistil, že předtím jsme tam pálili krávu nebo prase. To si myslím, že bychom s tímto podnikáním velice rychle skončili,“ říká Kamený.

Poslední povolení, které Jiřímu Kamenému chybí je ze stavebního úřadu olomouckého magistrátu.

„Stavební úřad teď musí vyhodnotit podané připomínky, námitky, stanoviska dotčených orgánů, souhlas s územním plánem. Pak se rozhodne o dalším postupu. Byly tam nějaké požadavky na doplnění nějakých měření, ale to musíme vyhodnotit,“ vysvětluje vedoucí odboru Eva Hýravá.

Zvířecí krematorium zatím funguje v Česku na dvou místech v Praze a Brně.

autor: mot
Spustit audio