Plesy, divadelní představení i školní besídky budou od podzimu ve Šternberku v novém

28. srpen 2015

Ještě dokončit fasádu, přimontovat sedačky a položit kachličky zbývá dělníkům v kulturním domě ve Štenberku. Rozsáhlá rekonstrukce za zhruba 75 milionů korun se blíží ke konci.

Dovnitř se lidé zatím nedostanou, rozporuplné reakce ale vyvolalo zazdění části oken.

„Potřebovalo to opravit. Parkety a přísálí, to bylo udělané ještě za komunistického režimu,“ pan Jan ze Šternberka rekonstrukci kulturního domu vítá. Jen zazdění oken po celé délce sálu se diví.

Autor návrhu Robert Bravenec se rozhodl okna zazdít kvůli akustice: „Těmi okny docházelo k rušení venkovních prostor, když tady byla hlasitá produkce. Nebo docházelo opačně, když byl venku provoz, k rušení produkce. Taky jde i o teplotu, protože okny je vždy největší tepelná ztráta. Pro využití toho sálu denní nepotřebujeme. Je tady inteligentní světelná instalace, je tady divadelní technologie. Stejně by téměř vždy docházelo k zatemňování těch oken.“

Budova se po rekonstrukci změní kompletně. Nové místnosti získá knihovna, změní se šatny, zázemí, v místě bývalé diskotéky vznikne prostor pro zasedání zastupitelstev ale i lekce jógy. V hlavním sále teď dělníci sestavují mobilní hlediště. Sedadla v řadách nad sebou působí skoro jako v kině.

„Ten prostor je multifunkční, pro divadlo malých forem, koncerty, vystoupení škol, akademie, taneční, plesy. Ale nenazýval bych to kinem, protože kino má určitá specifika. Je tady možnost projekce, ale nebude mít parametr kina zvukově ani obrazově,“ dodává Robert Bravenec.

Obyvatelé města si nově opravený kulturní dům prohlédnou poprvé v polovině října.

autor: mot
Spustit audio