Pneuservisy se potýkají s náporem zákazníků. Od středy musí mít auta povinně zimní gumy

29. říjen 2017

Řidiči mají posledních několik dní na výměnu letních pneumatik za zimní. Už od středy 1. listopadu musí být všechna auta na silnicích přezutá. V pneuservisech proto teď mají nápor zákazníků. Počasí už dává najevo, že otálet se nevyplácí.

„Na poslední chvíli, jako každý rok. Můj bratranec má autoservis, takže mu zavolám, přijedu a za hodinu odjíždím,“ říká Libor Bouchal z Olomouce, který ještě jezdí na letních pneumatikách. Zatím se mu prý nestalo, že by přezouvání na poslední chvíli litoval.

Podle Miroslava Charouze z olomoucké Bezpečnosti silničního provozu by ale řidiči neměli dlouho otálet. „Vozovka je přes den celkem vyhřátá, pokud svítí sluníčko, ale v noci už může teplota spadnout k nule. Pokud se na silnici objeví navíc listí nebo nějaká nečistota po svozu zemědělských plodin z polí, tak máme ideální podmínky pro vznik smyku,“ vysvětluje.

Výměna gum na poslední chvíli přináší komplikace také v pneuservisech. V těchto dnech se nezastaví ani mechanik Josef Svoboda z jednoho z prostějovských servisů. Celý den tu pracuje šest mužů, kteří se pravidelně střídají a berou jedno auto za druhým. „Tady uděláme v průměru kolem 50 aut denně, firemní i nefiremní zákazníci. To už je strop. Nestihneme ani oběd,“ říká Svoboda.

Podle něj by si řidiči rozhodně měli gumy před přezutím zkontrolovat, jestli vydrží další sezónu. „Někteří nechtějí slyšet, že je ta pneumatika špatná. Před sezónou je vytáhnu ze sklepa, ani se na ně nepodívám. To je hlavní, změřit si vzorek a podívat se, jak ta pneumatika vypadá. Ale lepší je samozřejmě zeptat se technika,“ dodává mechanik s tím, že pneumatiky v dobrém stavu vydrží při denním ježdění v průměru dvě sezóny. U některých firemních aut přežijí dokonce jen jednu.

autor: sol
Spustit audio