Policie odvezla část munice z Vrbětic k likvidaci do vojenského prostoru Libavá

Policie dnes odvezla část munice z areálu ve Vrběticích, kde na podzim vybuchly dva sklady, k likvidaci do trhací jámy ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. Střelivo převezl kamion doprovázený vozy vojenské a dopravní policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled z vojenského prostoru Libavá

Pohled z vojenského prostoru Libavá | Foto: Hana Staňková

„Kolem jedné hodiny dorazil kamion naložený municí, který doprovázela vozidla vojenské policie a dopravní policie, bez problému do cíle své cesty," řekla mluvčí Krajské policie ve Zlíně Monika Kozumplíková.

Náklad obsahoval munici, která byla nalezena při průzkumu areálu a kterou pyrotechnici označili za schopnou převozu. Kamion vyjel z Vrbětic v deset hodin dopoledne.

Policie i další složky integrovaného záchranného systému podle vlastních slov vyvíjejí veškerou snahu k tomu, aby začaly materiál z Vrbětic přepravovat do konce ledna.

Ve vrbětickém areálu leží momentálně 15 až 20 centimetrů sněhu a podle předpovědi počasí má sněžit i nadále, což by mohlo mít na přípravu odvozu střeliva negativní vliv.

Policie chce před odvozem zkontrolovat důkladně veškerý obsah skladů, stav munice, dodržování zákona o zbraních a střelivu a také to, zda je ve skladech materiál, který byl deklarován. Z vrbětických skladů byly zatím odvezeny chemikálie, které patřily společnosti Bochemie z Karvinska.

Vrbětice - muniční sklad | Foto: Český rozhlas

Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech v areálu uloženo asi 7 tisíc tun materiálu včetně tisíce tun výbušniny. Firmy, které si sklady pronajímají, část munice odvezou svým zákazníkům, zbytek se přemístí do skladů v Květné na Svitavsku.

Ve Vrběticích explodoval loni v polovině října sklad č. 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a počátkem prosince sklad č. 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci.

Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich speciální tým Policejního prezidia. Bezpečnostní okruh kolem areálu střeží armáda, uzavřena zůstává silnice mezi obcemi Haluzice a Lipová.

ČTK, Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme