Policie v Olomouckém kraji řeší tři případy kopírování karet v bankomatech

7. červenec 2015

Hned tři případy kopírovaní platebních karet z bankomatů vyšetřují olomoučtí kriminalisté. Kopírovací zařízení policisté nalezli na bankomatech v Přerově, Olomouci a v Šumperku. Nabádají proto obyvatele k opatrnosti při vybírání peněz.

Běžný výběr z bankomatu se může stát velkým problémem. A to v případě, že před vámi bankomat navštívil zloděj, který na něj umístil takzvané skimmovací zařízení. Laicky by se dalo podle mluvčího policie Josefa Bednaříka přirovnat ke scanneru.

„Karta musí projet tímto zařízením, aby byla naskenována. Jakmile projede, tak jsou veškeré údaje odeslány pachateli. Co se týká bezpečnostního kódu, tak tam jde velké většině o kameru, která je někde skrytě umístěna v bankomatu a je zaměřena přímo na klávesnici,“ popisuje Bednařík.

Kamera podle něj bývá schovaná například ve falešné liště. Vše ale vypadá, jakoby to k bankomatu patřilo. Nápadné podle Bednaříka je, když některé z částí bankomatu svítí novotou, zatímco ostatní jsou opotřebované.

Pokud lidé nemají možnost navštívit rovnou banku, radí policie navštěvovat alespoň stále stejný bankomat.

„Pokud chodí obyvatelé vybírat z bankomatu, tak je určitě vhodné se zaměřovat stále na jeden bankomat, ze kterého můžou dělat stálé výběry. Pokud dojde k nějaké změně na tom bankomatu, tak mají větší pravděpodobnost, že si toho všimnou,“ radí Bednařík.

A dodává, že v případě podezření mají lidé volat policii. Ta bankomat prověří.

autor: tas
Spustit audio