Policie žádá občany o pomoc při objasňování deset let staré vraždy ve Šternberku

4. březen 2015

Kriminalisté se obracejí na veřejnost s výzvou o pomoc při objasnění téměř deset let starého případu vraždy, která se stala ve videopůjčovně ve Šternberku.

Dne 29. 7. 2005 přibližně hodinu po poledni neznámý pachatel vstoupil do videopůjčovny na Hlavním nám. ve Šternberku a zavraždil jednatřicetiletou zaměstnankyni, která se nacházela v provozovně. Oběť byla zavražděna zvlášť surovým způsobem. Z tehdejších dostupných poznatků kriminalistů vyplývá, že pachatelem mohl být muž vysoký kolem 180 až 190 centimetrů, štíhlé postavy a v době, kdy k události došlo, se jeho věk mohl pohybovat mezi 30 až 45 lety.

Policisté na případu dlouhodobě intenzivně pracují, prověřují veškeré dostupné poznatky a vyhodnocují stopy zajištěné na místě činu. V průběhu vyšetřování byly odebrány otisky prstů a vzorky DNA nejen stovkám klientů videopůjčovny a jejich příbuzným, ale byly postupně prověřovány také u vězňů, klientů psychiatrické léčebny a pachatelů obdobné násilné trestné činnosti v rámci celé republiky. Žádný z odebraných vzorků se však neshodoval s těmi, které kriminalisté zajistili na místě činu.

Vzhledem k tomu, že byly zjištěny nové skutečnosti, se v současnosti olomoučtí kriminalisté k případu opět vracejí a to společně se specialisty z týmu policejního prezídia Tempus, jenž se zabývá odhalováním neobjasněných případů závažné trestné činnosti násilného charakteru spáchaných v minulosti. Ve spolupráci s genetikem z kriminalistického ústavu, který v době spáchání trestného činu zpracovával odebrané vzorky DNA, jsou opětovně vyhodnocovány stovky vzorků DNA. Zkušení kriminalisté, kterým nyní po letech pomáhají při jejich práci nové vědecké metody, věří, že je stále ještě šance případ objasnit a pachatele odhalit.

Významnou roli by mohla sehrát i veřejnost. Pokud bude mít někdo z občanů jakýkoliv poznatek k uvedenému neobjasněnému případu, ať kontaktuje kriminalisty prostřednictvím linky 158 nebo podá informace policistům na nejbližší policejní služebně. Za případnou pomoc děkujeme.

Spustit audio