Policisté mají novou techniku na vážení kamionů. Budou s ní měřit v celém kraji

31. květen 2016

Olomoučtí policisté jsou teď připravení na boj s přetíženými kamiony. Dostali totiž od hejtmanství speciálně auto, které je vybavené moderní technikou a hlavně - přenosnou váhou. Olomoucký kraj za něj zaplatil téměř tři miliony korun.

„Teď mě budou vážit a potom mi řeknou, co mám špatně a co ne. Uvidíme, jestli budu pokutován,“ směje se řidič kamionu David. Jeho obavy z pokuty jsou ale zbytečné. Za dvacet minut už odjíždí z místa kontroly.

Další řidič Michal Barták tuhle kontrolu dokonce uvítal: „Oddechl jsem si, protože s tím dřevem to fakt odhadnout nejde. Všechno v pohodě. Mělo by to být, protože silnice jsou skutečně rozvité. My se snažíme nepřetěžovat. Ale my jsme malá firma. Za ostatní mluvit nemůžu."

Díky novému auto s moderním vybavením tak policisté můžou vážit těžká auta sami.

„Jste svědky nízko rychlostní kontroly vážení, které probíhá přes tyto desky, které umí měřit stacionárně,“ ukazuje policista Lukáš Schauer na oranžové desky na zemi. Z nich vedou kabely do počítače, který okamžitě ukáže váhu.

Podle náměstka policejního ředitele Petra Tománka by policisté chtěli celou kontrolu urychlit a doladit s techniky možnost připojení se k registru vozidel. To by mělo administrativu značně urychlit.

„S tímto vozidlem budeme pracovat každý den, pokud to půjde. Akční rádius tohoto vozidla bude v rámci celého Olomouckého kraje,“ říká Tománek.

„Jsem přesvědčen o tom, že ta prevence i díky tomuto zabere a silnice se nebudou devastovat,“ dodává hejtman Jiří Rozbořil za ČSSD.

„Jsme čtvrtým krajem, který to vozidlo má. Po diskuzi s jinými hejtmani jsem přesvědčen o tom, že touto cestou půjdou další kraje. Pokud se to osvědčí, tak si myslím, že by se v tomto trendu mělo pokračovat,“ uzavírá hejtman.

autor: sol
Spustit audio