Policisté na podzim preventivně kontrolují chodce a cyklisty za tmy. Rozdávají jim reflexní pásky

14. listopad 2017

V poslední době řešila policie na Olomoucku hned několik případů, kdy auto srazilo za tmy chodce. Podobným nehodám někdy může zabránit reflexní pásek. Ten sice není ve městě povinný, dopravní experti ho ale doporučují všude. Policisté proto vyrážejí na preventivní kontroly chodců i cyklistů.

Skupinka policistů zastavila dva chodce, kteří jdou směrem k olomouckým železárnám. Je brzy ráno, ještě tma. Kdo na sobě nemá nic reflexního, dostane od nich žlutý pásek. O kus dál jede po cyklostezce na kole Lenka Haládiová: „Mám přední i zadní světlo. Jezdím každý den na kole, do práce a z práce. Bez nehod."

Podobné hlídky můžou chodci i cyklisté teď na podzim očekávat podle policejního preventisty Petra Piňose častěji. „Tato akce je zaměřená spíše na preventivní činnost. To znamená, že v této fázi cyklistům domlouváme a snažíme se jim rozdat pásky. Každá hlídka je má u sebe. Lidi už si docela zvykli, už začínají ty reflexní pásky používat, ale pořád jsou případy, kdy je potřeba přiklonit se k pokutě," říká Piňos.

Až o 2,5 tisíce korun chudší by mohl být cyklista, který před policisty zahnul na vedlejší silnici. Na sobě měl maskáče a nesvítila mu světla ani odrazky. Nebyl dobře vidět stejně jako běžec o kus dál. Ten ale reflexní prvek mít nemusí, povinnost platí jen mimo obce. Preventivně by ho ale podle koordinátora BESIPU Miroslava Charouze měli mít všichni.

„Rizikový je každý prostor, kde není chodník, byť je tam pár pouličních lamp, a lidé chodí po krajnici. Právě přechod mezi světlem a tmou je docela zákeřný. Řidič sice toho chodce očekává, ale v té tmě ho prostě nevidí,“ vysvětluje Charouz.

Policisté se tento týden vydají na preventivní kontrolu ještě například na Jesenicko.

autor: ahe
Spustit audio