Policisté v kraji preventivně kontrolují nákladní auta na dálnicích. Důvodem jsou přibývající nehody

29. srpen 2017

Převrácená cisterna, chemikálie vyteklé z nákladního auta, tank, který se zřítil z návěsu. To je výčet vážnějších dopravních nehod na dálnicích v Olomouckém kraji za poslední dobu. Od začátku roku řešili policisté už 23 nehod kamionů. Začali proto s preventivními kontrolami nákladní dopravy.

„Jedu se zinkem. Zkontrolovali mi technický stav, dechovou zkoušku, doklady, pojištění,“ popisuje pan Josef. On i jeho malé nákladní auto prošli kontrolou bez problému. Naopak jeho kolega Jan už tolik štěstí nemá, pozornosti policistů neujdou ani drobnosti: „Upevnění nákladu, nějaké papíry, gumy, vzadu mám vybledlé cedule. Takže jsem dostal nějakou drobnější pokutu.“

Některé nákladní vozy policisté okamžitě posílají zvážit. Především ty, kteří vezou sypký náklad. Řidiči musí autem najet na žlutočervené pásy položené na silnici. U jednoho počítač ukazuje lehké přetížení o 130 kilo.

Zásadní problémy jsou ale jiné. „Řidiči zbytečně natahují svou pracovní dobu, nemají správně rozložené přestávky. To vede k únavě a mohou z toho být i vážné dopravní nehody. Dalším problém je nesprávně uložený a zajištěný náklad,“ říká koordinátor BESIPu Miroslav Charouz.

Čtěte také

Dopravní policisté podle jejich vedoucího Dušana Věženského budou pokračovat v kontrolách i dnes: „Je to z toho důvodu, že se na rychlostních komunikacích množí dopravní nehody, hlavně nákladních vozidel. Největší problémy bývají u zahraničních přepravců z východních států.“

Zatímco za celý loňský rok museli dálniční policisté v kraji řešit 32 nehod kamionů, během prvních osmi měsíců letošního roku jich zaznamenali už 23. Jedna z posledních vážnějších nehod zablokovala na půl dne dálnici u Hranic na Přerovsku. Z návěsu tam spadl tank.

autor: ahe
Spustit audio