Povodně je připravily o domy, zkrachovalá pojišťovna Morava o peníze

25. květen 2016

Klienti zkrachovalé Pojišťovny Morava se po letech dočkají aspoň částečného odškodnění. Rozhodl o tom soud. Správce konkurzní podstaty je vyplatí z výtěžku z prodeje majetku pojišťovny. Mezi věřiteli jsou i lidé z Přerovska. Třeba v Troubkách čekají na vyrovnání od povodní z roku 1997.

Seznam věřitelů mohou lidé dohledat v obchodním věstníku a na úředních deskách vybraných soudů. Pomocnou ruku nabídla i lidovecká senátorka Jitka Seitlová. Seznam zveřejnila na svých webových stránkách.

„Problémem je, že za dobu, kdy celé to řízení běželo, tak se mohla změnit a určitě i změnila celá řada kontaktních adres. Lidé by měli zaslat svoje kontakty, číslo bankovního účtu nebo adresu, kam je možné poslat složenku, správci konkurzní podstaty,“ vysvětluje.

Po sedmnácti letech se vyrovnání, byť jen čtvrtinového, dočkají i lidé z Troubek, vesnice, kterou v roce 1997 postihly ničivé povodně.

Mezi nimi i Marie Jehlářová. Její rodinu velká voda připravila o dům. Věřili, že si z pojistky koupí nový.

„Při celé té hrůze jsme si říkali, že máme aspoň pojištěný dům. Jenomže jsme ho měli, bohužel, pojištěný u pojišťovny Morava. Když přišli likvidátoři, tak nám říkali, že to je na milion. Pojišťovna asi věděla, že má problémy a stláčela to. Skončilo to tak, že nám dají 850 000 korun. Dopadlo to nakonec tak, že pojišťovna zkrachovala,“ říká.

Rozvodněná řeka Morava

Nakonec dostali jen padesát tisíc, museli si vzít úvěr. V roce2011 přidal odškodnění stát. Teď přijde poslední, vypočítává seniorka: „Takže celkem to bude 250 000 korun, co jsme dostali z 850 000 korun.“

Podobně jsou na tom v Troubkách desítky rodin, dodává starosta z TOP Radek Brázda: „Z titulu jejího krachu měli nějaké pohledávky vůči ní. Bylo tam vyrovnání se státem, dostali něco z té krachující pojišťovny, ale předpokládám, že určitě nebyly vyrovnány všechny resty.“

„Bylo nás hodně, tady v Troubkách bylo hodně klientů té pojišťovny. Myslím, že jsou všichni rádi, že jsme aspoň něco dostali. Už jsme s ničím nepočítali,“ uzavírá Marie Jehlářová.

autor: zem
Spustit audio