Před přerovským nádražím už nebudou stát stovky kol jen tak. Město chce postavit novou cyklověž

5. říjen 2015

Stovky kol ve stojanech před nádražím v Přerově by měly do konce roku zmizet. K jejich bezpečnému ukládání by lidem, dojíždějícím vlakem za prací nebo do škol, měla posloužit moderní cyklověž. Město přijde zhruba na sedm milionů korun.

„Je to většinou plné, je to stoprocentně využívané,“ říká Zdena Nová. Z okna své trafiky vidí přímo na stojany pro kola a občas i na zloděje. Přestože je na první pohled vidět, že zaparkované bicykly už něco pamatují. „Chodí sem občas taková individua a obhlížejí si, co by se jim hodilo,“ popisuje.

Je krátce po šesté ráno a jedno z posledních míst ulovil Igor, který přijel vlakem až z Brna. „Jedu do práce, protože takto je to nejrychlejší,“ říká. Kolo tady na něj čekalo celou noc. „Zrovna teď jsem si všiml, že se tady někdo pokoušel přeskřípnout mi zámek,“ prohlíží si kolo.

Lenka Chalupová z přerovské radnice vysvětluje, jak bude nová cyklověž vypadat: „Parkovací dům by měl alespoň z části nahradit nevzhledné stojany na kola, které jsou u nádraží. Jsou tam zaparkované stovky kol, některé už si lidé nevyzvedli několik let. Parkovací věž by měla být prosklená a několikapatrová. Lidé by si tam mohli zaparkovat kolo na celý den zhruba za pět korun. Měli by ho chráněno před deštěm, před povětrnostními vlivy, ale hlavně před zloději.“

Cyklověž by město chtělo pořídit do konce roku. Jana, která pospíchá na vlak do Olomouce, už se na ni docela těší: „Byť jsem z Přerova, tak je pro mě rychlejší jet na kole než městskou hromadnou dopravou. Už se těším, že budu moct využívat tu budovu, kde to kolo bude ukryté, nebude na ně pršet a bude snad chráněno proti krádeži.“

Zkušenosti s cyklodomem už mají třeba v Hradci Králové. Loni v něm parkovalo dvacet tisíc kol. A zájem roste. Město se proto chystá postavit další v areálu univerzity a fakultní nemocnice.

autor: zem
Spustit audio