Předválečný model Javoříčka ukazuje, jak vesnice vypadala před vypálením

19. duben 2015

Škola. Jediná budova v Javoříčku, která přežila řádění nacistů v květnu 1945. Zjistíte to, když porovnáte původní podobu vesnice s tou dnešní. Právě předválečný model Javoříčka před školou slavnostně odhalili v pátek.

Váží téměř tunu, je dlouhý dva metry a široký metr a půl. Předválečný model Javoříčka na Olomoucku, vesnice, kterou v květnu 1945 vypálili nacisté, stojí právě před školou. Model z umělého kamene pro vesnici vyrobili studenti ze středních školy obchodu a služeb v Teplicích.

„Dělal se ze sochařské hlíny, pak se odlila silikonová forma, sochařská hlína se vyjmula a do té formy se nalil umělý kámen, který se potom dobrušoval, patinoval a upravoval tak, aby to vypadalo tak, jak to bylo,“ říká Ivana Hájková.

„Javoříčko byl bohem zapomenutý kraj v období První republiky a jistým způsobem se začalo otevírat až potom na sklonku 30. let, kdy došlo k objevení Javoříčských jeskyní. Javoříčko se stalo jakousi turistickou destinací pro obyvatele okolních měst, hlavně Olomouce a Litovle,“ říká historik Pavel Urbášek.

Na konci války Javoříčko vyplenili nacisté. Řádilo tam komando SS, které vypálilo téměř všechny domy, kromě školy a kapličky.

„K té události došlo 5. května 1945, kdy přijelo na nedaleký Bouzov speciální protipartyzánské komando. To se den před tím dostalo do ozbrojeného střetu s partyzány a potom v ranních hodinách vyrazilo směrem na Javoříčko. Postříleli zde 38 mužů a pomocí ručních granátů a pancéřových pěstí zapálili a rozbořili zástavbu,“ doplňuje Pavel Urbášek.

Historii vesnice, do které návštěvníci obvykle míří za známými jeskyněmi, připomene i nové muzeum. Díky němu se návštěvníci dozvědí také to, proč se Javoříčku přezdívá „moravské Lidice“.

autor: mot
Spustit audio