Přerov bude ještě letos pokračovat v demolici Škodovy ulice. Získal na ni dotaci

28. březen 2017

Pět milionů korun získalo město Přerov od Ministerstva pro místní rozvoj. Českému rozhlasu to potvrdila mluvčí magistrátu Lenka Chalupová. Srovnat se zemí za ně chce čtyři domy ve Škodově ulici. Zdevastovanou čtvrť, kde žili především sociálně slabší lidé, radnice koupila od soukromého majitele. Na kompletní sanaci jí ale chyběly peníze.

Vyklízecí čety dělníků nejdříve odstraní z opuštěné ulice všechny černé skládky.

„Vyčištěna bude plocha o velikosti zhruba 730 metrů čtverečních od náletových dřevin a všech odpadů, které se tu nashromáždily v průběhu let, kdy byla čtvrť vylidněná," popsala Eva Kousalová z odboru majetku přerovského magistrátu.

Odstraněno má být podle odhadů až 2000 metrů krychlových odpadů. Radnice za vyčištění Škodovy ulice zaplatí 670 tisíc korun. Poté přijde na řadu demolice čtyř domů.

Škodova ulice leží nedaleko vlakového nádraží. Město proto věří, že o ni projeví zájem investoři. Navíc tudy povede i průtah městem, začít stavět se má v roce 2018. „Škodova ulice je velkou ostudou města, protože je to přímo před nádražím. Znamená to, že první věc, co lidé vystupující z vlaku vidí, je Škodova ulice,“ sdělila před časem mluvčí magistrátu Lenka Chalupová.

Na vyklizení zdevastované Škodovy ulice, ve které bylo dříve 80 bytů s až 500 sociálně slabými nájemníky, město čeká několik let. „Původně v cihlových domech postavených jen kousek od nádraží žili železničáři, později se do lokality začali stěhovat problémoví lidé a neplatiči. V 90. letech minulého století se už mluvilo o Škodově ulici jako o romském ghettu," přiblížila Chalupová.

Poslední rodiny se z bytů ve Škodově ulici vystěhovaly v roce 2013. O rok dříve tam žilo podle odhadů 50 až 100 Romů. Město ulici prodalo soukromé společnosti. Chtěla tam postavit moderní byty s obchody, z plánů ale sešlo. Firma zkrachovala a radnice loni ulici odkoupila zpět za více než dvojnásobnou cenu, než ji prodala.

autor: kra
Spustit audio