Přerov hledá prostory pro novou knihovnu

19. listopad 2012

Městská knihovna v Přerově v současnosti sídlí ve třech objektech, které se potýkají s nedostatkem místa. Desetitisíce knižních svazků tak zůstávají ve skladech a ke čtenářům se vůbec nedostanou. Obtíže by měla vyřešit nová knihovna.

O její podobě však zatím nemají přerovští zastupitelé jasno. Jednou z variant je zřízení knihovny v nevyužitých objektech města - například v budově Chemoprojektu nebo bývalého vojenského soudu. Odborníci, kteří dnes představují přerovským zastupitelům možná řešení, uvádějí i variantu pronájmu bývalé banky na Palackého ulici, kterou chce její vlastník opravit na vlastní náklady. Finance budou pro rozhodování zastupitelů zřejmě zásadní, dodává vedoucí oddělení komunikace a vnějších vztahů magistrátu Lenka Chalupová:

"Přebudování Chemoprojektu na knihovnu by přišlo asi na 110 milionů korun, do rekonstrukce někdejšího vojenského soudu by bylo nutno investovat asi 180 milionů. Kdybychom si pronajímali objekt v Palackého ulici, jednalo by se zhruba o sedm milionů korun ročně. Záleží, pro jakou variantu se zastupitelé rozhodnou a která se bude nakonec realizovat. Samozřejmě 180 milionů korun nebo 110 milionů korun je momentálně mimo možnosti města."

Jana Zemková

Spustit audio