Přerov má šanci získat bezplatně od armády hotel Strojař

19. únor 2015

Za hotel Strojař, který zůstal v Přerově opuštěný po odchodu vojáků, možná město nezaplatí ani korunu. Takový je výsledek posledního vyjednání zástupců radnice s ministerstvem obrany.

Armáda hotel nabízí ke koupi už přes rok. Přestože cena, kterou za desítky let starou budovu požadovala, se snížila zhruba o třetinu, vážné zájemce nenašla. O hotel měla zájem jen radnice, které se zase nelíbila cenová nabídka. Teď má Přerov šanci získat Strojař zadarmo.

Devítipatrový panelový hotel má zvláštní osud- kdysi byl výkladní skříní Přerovských strojíren, tady se ubytovávali obchodníci ze zahraničí, i zaměstnanci. Po krachu firmy jej město odkoupilo a následně prodalo armádě. V hotelu bydleli piloti z nedalekého letiště.

Po loňském zrušení základny Strojař osiřel a dále chátral. Když armáda objekt nabídla k prodeji, Přerované se začali bát, že v něm vznikne další ubytovna.

Zastupitelé se rozhodli, že Strojař raději koupí za cenu 40 milionů. Poslední vyjednávání na ministerstvu obrany ale nabídlo novou šanci, říká náměstek primátora Tomáš Navrátil: „ Ministerstvo obrany nabídlo bezúplatný převod na město s tou podmínkou, že ten objekt nesmí být komerčně využíván a musí sloužit veřejnému zájmu po dobu deseti let.

Rozhodnutí jak Strojař využít by mělo padnout nejpozději na jaře příštího roku a město už vyzvalo občany, aby se připojili se svými podněty a nápady.

autor: zem
Spustit audio