Přerovská kompostárna má přebytky, nestačí jí kapacita. Rozdává proto lidem kompost zadarmo

25. září 2017

Technické služby města Přerova mají nadbytek kompostu. Před třemi lety z dotací postavili kompostárnu v nedalekých Žeravicích, ta ale už teď kapacitně zdaleka nedostačuje. Bioodpadu, který lidé odkládají do speciálních kontejnerů, je totiž mnohonásobně více, než předpokládali. Přebytečný kompost by rádi prodávali místním zemědělcům, neumožňuje jim to ale legislativa. A tak ho zdarma rozdávají obyvatelům města.

Zájem o kompost je mezi lidmi velký. Potvrzuje to i dlouhá řada aut, které u kompostárny stojí s vozíkem. Aleš Růžička do nich připravený kompost nakládá. „Máme nové stroje a dáváme si záležet, takže si myslím, že kompost je tu dost kvalitní,“ říká.

Vladimír Šenvajs si z kompostárny odvezl vrchovatě naložený vozík. „Je to dá se říct zadarmo, jenom zaplatím nakládku. Člověk potřebuje kompost na zahrádku, aby tam něco rostlo,“ komentuje obyvatel Přerova.

Během jediného dne tady lidem zdarma rozdají desítky tun kompostu. Přesto velké betonové kóje bioodpadem doslova přetékají. Šéf přerovských technických služeb Bohumír Střelec je z toho nešťastný: „Kompostárna byla plánovaná na kapacitu 2,5 tisíce tun a ta kapacita pro město Přerov nestačí. Potřebovali bychom kolem 5 až 6 tisíc tun.“

Zemědělcům kompost nabízet nesmí

Střelec by rád přebytečný kompost nabízel okolním zemědělcům. To ale nesmí, jak potvrzuje Markéta Ježková z ministerstva zemědělství. „Přerovská kompostárna patří mezi ty, které byly postaveny s podporou poskytovanou v rámci operačního programu životního prostředí. Tam byla v rámci udržitelnosti nastavena podmínka, že vyrobený kompost nesmí být prodáván zemědělcům a smí být použit pouze na vymezené pozemky, většinou v majetku obce,“ upřesňuje Ježková.

„Pokud to nevyřeší legislativa, že budou zemědělci muset odebírat tyto komposty, tak tady budou přebytky,“ doplňuje Střelec s tím, že radnice v Přerově by ráda svoji kompostárnu rozšířila. Zbývá jí na to už jen najít potřebných 20 milionů korun.

autor: kra
Spustit audio