Přerovský Prior mizí před očima, demolice se blíží ke konci

13. červen 2015

Mračna prachu a nepřetržitý hluk bagrů a nákladních aut. Každodenní realita pro obyvatele paneláků v okolí přerovského Prioru.

Demolice dvoupatrové budovy nabrala rychlé tempo a pomalu se blíží ke konci. Co nejdříve pak začne stavba moderní obchodní galerie. Klidu se tak lidé z lokality hned tak nedočkají.

„Už se strašně těšíme, až to skončí. Práší se víc, musí se uklízet častěji, aby to děti nedýchaly,“ posteskne si Veronika Střeštíková, učitelka mateřské školy. Stojí přímo naproti staveniště.

To je obehnané vlnitým plechovým plotem, tak kde jsou mezery, postávají lidé a pozorují, jak jim Prior doslova mizí před očima. Po ruinách obchodního domu se pohybují pásové bagry, velkými lžícemi nabírají sutiny, nákladní tatrovky je odvážejí.

Jak postupuje demolice, sleduje z okna svého paneláku také Emil Raich. Jak sám říká, naštěstí jeho dům nestojí hned na ráně: „My jsme tady schovaní, ale co znám lidi z toho prvního paneláku, tak ti si stěžují na prašnost.“

Za to Věra nová má okna bytu jen pár metrů od Prioru. Teď je raději ani neotvírá, ani do mytí se nehrne a o ranní budíček má vystaráno: „My jsme důchodci, stáváme brzo, ale dělají i večer do sedmi hodin.“

Demoliční práce jsou na konci. Až se sutiny odklidí, začne se na místě co nejdříve stavět. Nové nákupní centrum. Otevřeno má být zhruba po roce.

Přerovský Prior mizí před očima, demolice se blíží ke konci
autor: zem
Spustit audio