Prezident Miloš Zeman zahajuje třídenní návštěvu Olomouckého kraje

20. březen 2017

Miloš Zeman se během tří dnů setká s obyvateli Hněvotína, Šternberka a Uničova na Olomoucku. Na závěr své návštěvy bude ve středu diskutovat s obyvateli Konice na Prostějovsku. Prezident Zeman od svého zvolení průběžně navštěvuje všechny kraje.

V Hněvotíně na Olomoucku chystají tlačenkové speciality, makové koláčky, ale také počítají schody. Obec se na příjezd prezidenta pečlivě připravuje. Miloš Zeman navštíví vesnici roku Olomouckého kraje už dnes odpoledne.

Recesistický odkaz na historii tvarůžků i vážnou diskuzi o problémech s ubytovnou. To je program, který Hněvotín na Olomoucku chystá pro prezidenta republiky. Miloš Zeman navštíví vesnici Olomouckého kraje roku 2016 už dnes. A vesnice se na něj pečlivě připravuje.

Přípravy na návštěvu hlavy státu v Hněvotíně kontroluje nezávislý starosta Jaroslav Dvořák.

„Bude tu hodinu a čtvrt. Předpokládáme, že po malém uvítání bychom šli do klubovny na besedu se zastupiteli obce. Po té besedě bychom šli před obecní úřad na tribunku. Zvolíme nakonec nejkratší cestu. Původně jsme chtěli do obřadní místnosti, která je nádherná.“

Hněvotín chce prezidenta upozornit na svou oblíbenou recesi, že je historicky doložitelným rodištěm tvarůžků.

Spolu s tlačenkovými specialitami a makovými koláči je chystá i jako součást občerstvení. Zastupitelé ale chtějí probrat i vážnější témata. Financování malých obcí a zdejší ubytovnu.

„Ubytovnu tady máme pro sociální případy, máme s ní obrovské problémy. Teď se to trošku utišilo, ale byla tady velká kriminalita. Jsou to neplatiči, válí se opilí po ulici u obchodního domu,“ dodává starosta.

Miloš Zeman zůstane v Olomouckém kraji do středy. Jeho nynější cesta do Olomouckého kraje bude první, kterou absolvuje poté, co oznámil, že příští rok bude usilovat o znovuzvolení do funkce. První dáma Ivana Zemanová má v regionu svůj separátní program. Mimo jiné navštíví sociální zařízení zřizované krajem.

autor: mot
Spustit audio