Při záchranném výzkumu hradiska Obrova noha u Prostějova archeologové objevili pravěkou chatu

18. září 2017

Pravěkou chatu s pecí a zachovalými nádobami z doby nálevkovitých pohárů našli archeologové při záchranném výzkumu na pozemcích šlechtického rodu Belcrediů na Prostějovsku. Archeologové si sem na pomoc pozvali své německé kolegy. Ve výzkumu lokality budou společně pokračovat i v příštím roce.

„Kolega se domnívá, že by se mohlo jednat o zbytky nějakého příbytku, obydlí,“ popisuje archeolog Pavel Fojtík, zatímco němečtí studenti se snaží odkrýt další části nalezené chaty. Zatím se jim podařilo odkrýt jámu o velikosti dva krát čtyři metry. Okraje označuje natažený motouz.

S Pavlem Fojtíkem jsme sestoupili z kopce dolů a před námi se otevřel výhled. „To převýšení je zhruba 100 až 110 metrů, stojíme na srázu, takže ten výhled by mohl být zaplacen nepříjemným způsobem. Ční tady kamenný monument, který se nazývá Obrova noha, je to dílo přírody,“ říká archeolog.

Právě tento přírodní útvar dal významnému pravěkému hradisku se třemi řadami opevnění jméno. Hradisko Obrova noha je oblíbené mezi hledači pokladů. Leží totiž na prastaré obchodní trase, které se říkalo Jantarová stezka.

„Vidíte tady velký vyhlazený kámen, to je takzvaná zrnotěrka, kámen sloužící k mletí obilí. Velmi častým nálezem jsou přesleny, což jsou setrvačníky používané při spřádání textilních vláken,“ vysvětluje Fojtík.

Archeologové jsou s nálezy při záchranném výzkumu spokojeni a chystají se na hradisko v dalších letech vrátit, aby místo podrobněji prozkoumali.

autor: tas
Spustit audio