Příběh Marie Terezie a jejího věrného města Olomouce vypráví nová výstava Vlastivědného muzea

18. květen 2017

Vlastivědné muzeum v Olomouci jako jedno z mála měst v Česku otevírá výstavu k 300. výročí narození uherské a české královny Marie Terezie. Není to náhodou. Do Olomouce zavítala hned dvakrát. Olomoučané podle historiků svou panovnici milovali a říkali jí láskyplně Mütterchen - matička.

Pojmenovali po ní i jednu z bran a její iniciály se dostaly i do městského znaku. Ojedinělou výstavu otevírá vlastivědné muzeum dnes odpoledne.

„Kromě výstavy, která se bude týkat obrazových galerií, si nejsem vědom, že by taková výstava někde byla,“ zdůrazňuje tuzemskou výjimečnost expozice ředitel muzea Břetislav Holásek.

Expozici vévodí portréty Marie Terezie a jejího manžela Štěpána Lotrinského v životní velikosti. V rozlehlé vitríně vidíme dochovaný ornát a dalšího kousky liturgického oděvu, ve kterém olomoucký biskup v Praze Marii Terezii korunoval.

Vše je bohatě vyšívané zlatými nitěmi: „Je do značné míry natolik sugestivní, že se někdy hovoří o takzvané malbě jehlou,“ doplňuje Holásek.

Císařský pár byl ve městě vždy hostem olomouckého biskupa. Poprvé v roce v roce 1748 při přestavbě města na velkou barokní pevnost. S kurátorem Filipem Hradilem nemůžeme přehlédnout ani téměř dvoumetrový model Sloupu Nejsvětější Trojice.

Ten skutečný stojí na Horním náměstí, patří mezi památky UNESCO a při jeho posvěcení v roce 1754 byl opět císařský pár osobně. Už sám model je podle Hradila velmi cenný: „Je to model, který je z roku 1766. To znamená, že už tehdy si zdejší měšťané byli vědomi toho, jakou památku ve městě mají. Právě z důvodu toho, že by o ni mohli přijít, vznikl tento model, který je věrnou kopií sloupu na Horním náměstí. K tomu zničení nebylo daleko v roce 1758, když byla Olomouc oblehnuta pruským vojskem, což byl jeden z klíčových momentů v rámci vlády Marie Terezie.“

Liturgický oděv olomouckého biskupa

Popularita Marie Terezie šla v Olomouci strmě nahoru v roce 1758, kdy se Olomouc ubránila Prusům. Z Vídně panovnice povýšila všechny olomoucké radní na šlechtice a znak na věčné časy opatřila štítkem s iniciálami F. M. T. - Franciscus - Maria Theresia na prsou šachované orlice.

autor: bam
Spustit audio